Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

ΟΗΕ: 2.593 θύματα από τις μάχες Ουκρανών με αντάρτες

Σοκάρει ο αριθμός των νεκρών στην Ουκρανία που δημοσιεύει έκθεση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό από τα μέσα Απριλίου που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, συνολικά 2.593 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η τελευταία έκθεση απωλειών που παραδόθηκε στις 17 Αυγούστου έκανε λόγο για 400 νεκρούς λιγότερο, πράγμα που υποδηλώνει το μέγεθος της καταστροφής των τελευταίων 12 ημερών.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, Ιβάν Σιμάνοβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Η τάση είναι σαφής και ανησυχητική. Υπάρχει σημαντική αύξηση του απολογισμού των νεκρών στα ανατολικά» και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών είναι 2.593, κοντά στις 3.000 αν περιλάβουμε τα 298 θύματα της συντριβής της πτήσης MH17 (της Malaysia Airlines».

Ο Σιμόνοβιτς, που διατελεί βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε επίσης πως τα θύματα μεταξύ των αμάχων θα συνεχίσουν να αυξάνονται «καθώς κάθε πλευρά αυξάνει την ισχύ της με επιστράτευση, καλύτερη οργάνωση ή ανάπτυξη νέων μαχητών και περισσότερο εξελιγμένα όπλα και στήριξη από το εξωτερικό».

Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίθηκε η αυξημένη συμμετοχή ξένων εθελοντών και η καταγγελίες για εισβολή Ρώσικων δυνάμεων στη χώρα. Στην έκθεση οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγορούνται για ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οποίο περιλαμβάνονται φόνοι, απαγωγές και βασανιστήρια, ενώ αναφέρεται πως έχουν «σταθερή προμήθεια» εξελιγμένων όπλων και πυρομαχικών.

«Ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να διαπράττουν φόνους, απαγωγές, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, κακομεταχειρίσεις, εκτελέσεις και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται πως οι παραβιάσεις στρέφονται με δυσανάλογο τρόπο εναντίον των αμάχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ