Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ποια είναι η στάση της Ελλάδα του 2014 απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Γράφει ο Βασίλης Πριστούρης

Η ομοφυλοφιλία και η απενοχοποίηση της ήταν και παραμένουν ένα φλέγον ζήτημα για τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια η νέα γενιά πολιτών έχει ξεκινήσει να εκφράζεται πιο ελεύθερα στον ανοιχτό, δημόσιο χώρο και φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αλλάζει η άποψη πως η ομοφυλοφιλία είναι “ασθένεια”, “αμαρτία”, “ανωμαλία” ή κάτι το “αφύσικο”.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πάντα και οι “δυσάρεστες” εξαιρέσεις. Η Εκκλησία εναντιώνεται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, μέλη φασιστικών οργανώσεων επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους και έτσι συνεχίζει να υπάρχει μια σύγκρουση δυνάμεων στην αρένα του δημοσίου βίου.

Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στη νέα έρευνα της εταιρίας στατιστικών μετρήσεων “Public Issue”, η οποία θέτοντας σε πολίτες το ερώτημα αν “Συμφωνείται ή διαφωνείτε με την άποψη: Οι σχέσεις των ομοφυλοφίλων είναι πάντα λάθος;”, παρατήρησε πως 1 στους 3 Έλληνες θεωρούν λάθος τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Συγκεκριμένα, από το 1999 όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα για πρώτη φορά μέχρι το 2013, διαφαίνεται πως η άποψη της κοινής γνώμης αλλάζει σταθερά. Ειδικότερα, το ποσοστό το οποίο συμφωνούσε πως οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι πάντα λάθος έχει πέσει από το 49% στο 30%, ενώ το ποσοστό όσων δεν συμφωνούσαν ούτε διαφωνούσαν είχε μια μικρή αυξομείωση καταλήγοντας στο 23%.

Τέλος, ο αριθμός των ατόμων που υποστηρίζουν την ύπαρξη ομοφυλοφιλικών σχέσεων αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου φτάνοντας σε ποσοστό το 43%.

Δείτε το διάγραμμα:

Χωρίς τίτλο

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ