Σεβασμός στους Ψαράδες του Αλίμου! Αυτούς που έστησαν το δικό τους χώρο συνάντησης στο Καλαμάκι ( Άλιμος σήμερα) όταν ακόμη η παραλιακή λεωφόρος ήταν η μια λωρίδα άσφαλτος και η άλλη χωματόδρομος. Όταν το Καλαμάκι είχε τόσα λίγα σπίτια που τα μετρούσες στα …δάκτυλα. Όταν για να πάς στο Καλαμάκι, το λεωφορείο με το νούμερο «1» που έγραφε ΕΔΕΜ είχε τέρμα το ΕΔΕΜ. Δεν έφθανε ουτε στη σημερινή 1η σταση του Καλαμακίου. Από το ΕΔΕΜ οι παλιοί Καλαμακιώτες πήγαιναν με τα πόδια σπίτια τους. Μέσα από μονοπάτια. Οι πιο νέοι θα απορούν με αυτά που θα διαβάζουν. Οι πιο παλιοί όμως που ξέρουν θα καταλαβαίνουν τι γράφω.
Οι Ψαράδες του Αλίμου! Είναι η άλλη όψη της Μαρίνας Αλίμου! Της μεγαλύτερης μαρίνας των Βαλκανίων που σύντομα θα περάσει στα χέρια ιδιωτών! Ανάμεσα στα πολυτελή γιωτ και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, στην προβλήματα Ε, βρίσκεται ένα γραφικό καταφύγιο. Αυτό τοι καταφύγιο πρέπει να διατηρηθεί. Τιμής ένεκεν σ αυτούς τους ανθρώπους που μεγάλωσαν στη θάλασσα. Αυτούς τους ανθρώπους που με τα δίχτυα τους , το μόχθο τους και τις αγωνίες τους ψάρια τους μεγάλωσαν οικογένειες.
Η Μαρίνα Αλίμου! Η μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων θα περάσει στα χέρια ιδιωτών! Ανάμεσα στα πολυτελή γιωτ και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, στην προβλήτα Ε, βρίσκεται ένα γραφικό καταφύγιο. Το καταφύγιο των ψαράδων.
Αφορμή για αυτό το άρθρο μου έδωσε αφορμή το ρεπορτάζ που είδα στην τηλεόραση του Alpha.
Ρεπορτάζ Βίκυ Χαντζή
« Είναι η άλλη όψη της Μαρίνας Αλίμου! Της μεγαλύτερης μαρίνας των Βαλκανίων που σύντομα θα περάσει στα χέρια ιδιωτών! Ανάμεσα στα πολυτελή γιωτ και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, στην προβλήτα Ε, βρίσκεται ένα γραφικό καταφύγιο…Οι ψαράδες κάνουν έκκληση να διατηρηθεί το παραδοσιακό καταφύγιο τους μετά την πώληση της μαρίνας!
Είναι οι βιοπαλαιστές της θάλασσας με παραδοσιακά σκαριά που κάθε πρωί, επιστρέφουν στη μαρίνα και πουλάνε φθηνά και φρέσκα ψάρια στους κατοίκους όχι μόνο του Αλίμου αλλά και των γύρω περιοχών! Άλλοτε βγάζουν μαριδάκι φρέσκο άλλοτε κανένα φαγκρόπουλο και άλλοτε σφυρίδες. Που φυσικά γίνονται ανάρπαστες. Γιατί οι ψαράδες του Αλίμου όταν λένε «φρέσκο ψάρι» το εννοούν. Δεν είναι «φρέσκο ψάρι» από τη…Λιβύη.
Η κυρία Λίτσα Αντωνίου λέει με καμάρι ότι είναι ψαράς.
« Δεκαπέντε χρόνια κάνω αυτή την δουλειά! Είναι δύσκολη δουλειά για μια γυναίκα αλλά αν σου αρέσει την κάνεις. Ο κόσμος μας γνωρίζει.. εμείς έχουμε εδώ το αλιευτικό μας καταφύγιο. Ο κόσμος που έρχεται στο καΐκι για ψάρια, ξέρει για ποιόν λόγο έρχεται..Φυσικά έχουμε μειώσει τιμές. Ξέρουμε πόσο δύσκολα είναι. Αυτός που θέλει φρέσκο ψάρι έρχεται με κλειστά τα μάτια.»
Ο Τάσος Αντωνίου είναι και αυτός ψαράς.
Είπε στη Βίκυ Χαντζή
« Έπιασα μια σφυρίδα, λίγες κουτσομούρες.., αυτά είναι τα ψάρια μας αυτήν την στιγμή.. Απο τις 5 το πρωί είμαι στο πόδι για μια χούφτα ψάρια… αυτά τώρα θα πιάσουν 15 – 20 ευρώ..! πολλές φορές είμαστε όλη μέρα στη θάλασσα για 10 και για 5 Ευρώ. Αλλά το ψάρεμα είναι η ζωή μας. Τα κάνουμε γιατί μας αρέσει.»
Ένας άλλος ψαράς, ο Χρήστος Βηγλούλης είπε:
« Μεγαλώνω τρία παιδιά με αυτήν την δουλειά..! πολύ δύσκολα βγάζουμε μεροκάματο..Αισθάνομαι άσχημα όταν τα παιδιά μου ζητούν 5 ευρώ για να πάνε μια βόλτα και δεν έχω να τους δώσω..! μου ζητάνε να πάνε για καφέ και ζορίζομαι..!
Ο ψαράς Περικλής Γουρνέλος είπε:
« Τα χέρια μας είναι δεμένα! αν δεν διατηρήσουμε τις θέσεις μας θα πρέπει να πουλήσουμε τα καΐκια μας ή να τα κάψουμε..!Δουλεύω με τον γιο μου που είναι 40 χρονών με πτυχίο και αναγκάστηκε να έρθει στην τράτα για δουλειά..»
Ο ψαράς Παναγιώτης Τηγανέλης ήταν απογοητευμένος:
« Δεν υπάρχουν λεφτά! Δυστυχώς η κρίση είναι μεγάλη. Παίρνουν ένα κιλό ψάρια και σου κάνουν παζάρια ! Ο κόσμος κατεβάζει τις τιμές, όμως τα πετρέλαια ανεβαίνουν, τα δίχτυα ανεβαίνουν και είμαστε πλέον εξαντλημένοι οικονομικά..»
Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, η δημοσιογράφος του Alpha Βίκυ Χαντζή, ο πρόεδρος των ψαράδων Μπάμπης Καράβελλας, η γυναίκα ψαράς Λίτσα Αντωνίου και δεξιά η Αντζελα Καράβελλα.
Στη μαρίνα του Αλίμου έχουν το καταφύγιο τους 45 παραδοσιακά καϊκια… Οι ψαράδες ρίχνουν τα δίχτυα τους την νύχτα και τα μαζεύουν με την ανατολή του ηλίου! Αρκετές φορές, μένουν στα νερά του αργοσαρωνικού μέρες για να βγάλουν ένα μεροκάματο!
Από αυτή την δουλειά ζουν 150 οικογένειες και πολλοί έχουν δώσει την σκυτάλη στα παιδιά τους..!
Η μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ευρώπη. Σε λίγο καιρό θα περάσει σε χέρια ιδιωτών.. Είναι ένα από τα «φιλέτα» τουριστικών λιμένων που έχει βάλει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ.
Αυτό που ζητούν οι ψαράδες, είναι την επόμενη ημέρα της ιδιωτικοποίησης να διατηρήσουν τις θέσεις τους, στην Μαρίνα, όπως ακριβώς έγινε στο Πασαλιμάνι, στον Φλοίσβο, στη Καλλιθέα και στην Βουλιαγμένη..!
Σε συνεργασία με τον δήμο Αλίμου, επιθυμούν να αποτελέσουν το παραδοσιακό και αυθεντικό κομμάτι μιας υπερ-σύγχρονης Μαρίνας στην οποία έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν φρέσκα ψάρια..!
Στο πλευρό τους βρίσκεται και ο νέος δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης. Ο δήμαρχος στην Βίκυ Χαντζή είπε:
« Θέλουμε να παραμείνουν οι ψαράδες στην μαρίνα μας . Πέρα από το γεγονός ότι βιοπορίζονται οι άνθρωποι και ζουν τις οικογένειες τους, θα προσελκύσουν τουρίστες που θα αγοράζουν τα ψάρια τους και θα γνωρίζουν τις παραδόσεις του τόπου μας..!»
Τον τελευταίο λόγο τον αφήσαμε για τον πρόεδρο των Επαγγελματιών ψαράδων κ. Μπάμπη Καράβελλα. Ένας άνθρωπος που έχει φάει τη θάλασσα με το κουτάλι, όπως λέει και ο λαός.
Μετρημένος και πάντα αποφασιστικός ο πρόεδρος είπε:
« Θέλουμε να μας αξιοποιήσουν! Να πουλάμε τα ψάρια μας ελεύθερα στον κόσμο! Δεν ζητάμε τίποτα άλλο! Είναι ένα επάγγελμα βιοπορισμού!
Βγάζουμε ένα μεροκάματο και ζούμε τις οικογένειες μας! Οι περισσότεροι δουλεύουν με την γυναίκα τους και τα παιδιά τους.. .προσπαθούμε να ζήσουμε…»
Αυτό που πρέπει να σκεφθεί καλά η Πολιτεία που έκανε και τις διαπραγματεύσεις με την ιδιωτική εταιρία είναι ότι πρέπει να διασφαλίσει αυτήν την απαίτηση των ψαράδων. Και οι ιδιώτες να μην πειράξουν αυτό το κομμάτι. Γιατί είναι το καταφύγιο των βιοπαλαιστών ψαράδων.
Το ελπίζουμε και το πιστεύουμε.
πηγή: now24.gr