Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ενίσχυση των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ ζητούν οι ΗΠΑ

Σταθερός στη στάση του παρέμεινε ο Μπάρακ Ομπάμα και μετά το δεύτερο αποκεφαλισμό Αμερικανού δημοσιογράφου από τζιχαντιστές, του Στίβεν Σότλοφ, δηλώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα αφεθούν να εκφοβισθούν από το Ισλαμικό Κράτος, και καταγγέλλοντας παράλληλα μια «φοβερή πράξη βίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Τάλιν της Εσθονίας στο οποίο βρίσκεται, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το Ισλαμικό Κράτος «να μην αποτελεί πλέον απειλή», γεγονός που για το οποίο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να έχει στενή συνεργασία με τους εταίρους της στην περιοχή.

Παράλληλα, ο Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε πως οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη χρειάζεται να συνεισφέρουν στον βαθμό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η συμμαχία, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ότι, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, «είναι πολύ νωρίς» για να αξιολογηθεί η συμφωνία εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, και θα πρέπει να περάσει κάποιος καιρός για να δούμε εάν τελικά θα υλοποιηθεί.

Σε ό,τι αφοράς την Εσθονία, η οποία έχει εκφράσει φόβους για τις προθέσεις ης Ρωσίας, ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε πως «η Εσθονία δε θα είναι ποτέ μόνη», και πως αυτή είναι «μια δέσμευση απαρασάλευτη», σύμφωνα με και την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ