Νόμιμη είναι η απόλυση κατά την διάρκεια της αναρρωτικής άδειας, αλλά παράνομη κατά την διάρκεια της θερινής άδειας, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο. Το θέμα προέκυψε όταν 67χρονος κατέθεσε αγωγή, σύμφωνα με την οποία καταγγέλθηκε η εργασιακή του σύμβαση ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.
Αναλυτικότερα, τον Απρίλιο του 2003 η Τραμ Α.Ε. προσέλαβε με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου 67χρόνο μηχανολόγο – μηχανικό με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 3.500 ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2006 ο μηχανολόγος νοσηλεύθηκε για τρεις μέρες σε κρατικό νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας. Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο του δόθηκε αναρρωτική άδεια ενός μηνός. Για τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο και την αναρρωτική άδεια είχε ενημερώσει τόσο προφορικά όσο και γραπτά την υπηρεσία του και ειδικά την διευθύντρια προσωπικού.
Κατά τις πρώτες, όμως, ημέρες της αναρρωτικής του άδειας, η εταιρία του κοινοποίησε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και τον αποζημίωσε. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τραμ» Α.Ε. για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του 67χρόνου είχε ληφθεί λίγες μέρες πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.
Ο 67χρόνος αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά το Εφετείο Αθηνών, ερμηνεύοντας τον αναγκαστικό νόμο 539/1945, έκρινε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας δεν απαγορεύεται κατά την διάρκεια της αναρρωτικής άδειας του μισθωτού. Κατόπιν αυτού, ο μηχανολόγος άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης του Εφετείου.
Οι αρεοπαγίτες, ωστόσο, απέρριψαν την αίτηση αναίρεσης του 67χρόνου, κρίνοντας ότι: «Η κατά το άρθρο 6 του νόμου 539/1945 απαγόρευση καταγγελίας της εργασιακής συμβάσεως αφορά μόνο την καταγγελία κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής και όχι περιπτώσεις άλλων αδειών, όπως είναι η αναρρωτική».