Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Μειώνουν τις ώρες γυμναστικής στα σχολεία!

Με την παχυσαρκία να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των παιδιών της χώρας μας, το υπουργείο Παιδείας προχωράς σε περαιτέρω συρρίκνωση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις βουλευτών, κομμάτων, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και άλλων φορέων.

Από φέτος οι μαθητές των δημοτικών σχολείων θα αθλούνται μόνο δύο ώρες τη βδομάδα. Επίσης δύο ώρες για φυσική αγωγή προβλέπονται και στο πρόγραμμα των γυμνασίων αλλά και της Α’ λυκείου, ενώ οι μαθητές της Β’ και της Γ’ Λυκείου θα κάνουν μία ώρα γυμναστική.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ώρα για το μάθημα της σωματικής αγωγής στην Γ΄ τάξη των επαγγελματικών Λυκείων.

Για το θέμα έχει διαμαρτυρηθεί ομάδα εκπαιδευτικών με αίτημά τους προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας το λόγο για το «κούρεμα» των ωρών, αλλά και προτείνοντας την αύξηση των ωρών της σωματικής αγωγής σε όλες τις τάξεις, και σημειώνοντας παράλληλα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δε θα επιβαρυνθεί, καθώς υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και άρα δε θα χρειαστούν προσλήψεις.

Παράλληλα, οι ενέργειες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής έρχονται σε πλήρη αντίθεση  με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 10ης Νοεμβρίου 2007, βάσει του οποίου τα κράτη μέλη καλούνται «να καταστήσουν την Φυσική Αγωγή υποχρεωτική στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να αποδεχθούν την αρχή σύμφωνα με την οποία στο ωρολόγιο πρόγραμμα θα εξασφαλίζονται τουλάχιστον τρία μαθήματα Φυσικής Αγωγής την εβδομάδα ενώ τα σχολεία πρέπει να ενθαρρύνονται να επεκτείνουν το ελάχιστο αυτό όριο όσο το δυνατόν περισσότερο».

Σε απάντηση στις αντιδράσεις, αξιωματούχοι του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσαν πως στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού οι ώρες γυμναστικής είναι τέσσερις και όχι δύο, ενώ επισήμαναν ότι ένας από τους βασικούς στόχους για τη χρόνια που έρχεται είναι η προώθηση αθλητικών δράσεων στους νέους και η ενημέρωσή τους για τη σωστή διατροφή και την παχυσαρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ