Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το θέμα της λίστας Λαγκάρντ

Με ερώτηση του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής επαναφέρει το θέμα της λίστας Λαγκάρντ.

Στο κείμενο του ο κύριος Κοντονής ζητά από τον υπουργό να απαντήσει αν έστειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα τα πρακτικά της επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε την υπόθεση, και ειδικότερα τις καταθέσεις των κυρίων Πλασκοβίτη (πρώην γγ του ΥΠ.ΟΙΚ και στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπακων/νου) και Χαλαστάνη (Έλληνα πρεσβευτή στο Παρίσι).

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης Κοντονή:

Προς τον κ. Υπουργο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα : « Η παράδοξη μη λήψη εισαγγελικών μέτρων σχετικά με τον μάρτυρα στην Προανακριτική Επιτροπή επί της υπόθεσης λίστας Λαγκάρντ κ. Ηλία Πλασκοβίτη».

Κατά την διενέργεια των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών, εξετάσθηκε από την Επιτροπή ο στενός συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου Ηλίας Πλασκοβίτης, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος και είχε επικοινωνήσει κατά την περίοδο του φθινοπώρου 2010, κατά τα λεγόμενά του, με την ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι και με παράγοντα του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών (επί Υπουργίας Λαγκάρντ) σχετικά με την παράδοση του δίσκου (CD) που περιείχε την λίστα Λαγκάρντ στο ελληνικό Δημόσιο αλλά και είχε υποβάλει, όπως προκύπτει, έγγραφο αίτημα.

Κατά την εξέτασή του, ο κ.Πλασκοβίτης περιέπεσε σε σωρεία αντιφάσεων υποστηρίζοντας ότι αφενός μεν μίλησε με τον έλληνα πρέσβη στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη λέγοντάς του να παραλάβει τον δίσκο από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών αφετέρου δε μίλησε τηλεφωνικά με άγνωστο παράγοντα του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών, από τον οποίο ζήτησε να παραδοθεί ο δίσκος στην ελληνική πρεσβεία (σελ. 15-19 του Πρακτικού της Επιτροπής της 31-1-2013). Η κατάθεση του κ. Πλασκοβιτη, Γενικού Γραμματέως διαρκώς από το 2009 ως το 2012, έβριθε από αοριστίες, συγκαλύψεις, ψεύδη και από απροθυμία να καταθέσει όσα και όποια ακριβώς γνώριζε. Ειδικότερα, ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι γνώριζε από το 2009 που ανεκινήθη το θέμα της λίστας Λαγκάρντ ως το φθινόπωρο 2010, οπότε και υποτίθεται ότι παρεδόθη ο δίσκος, ελάχιστα και αυτά μόνον από δημοσιεύματα και ότι ουσιαστικά συμμετείχε στην υπόθεση μόνον το φθινόπωρο 2010, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ως Υπουργός του ζήτησε «να κάνει δύο τηλέφωνα» ( σελ. 30 του Πρακτικού της 31-1-2013). Επίσης, ο κ. Πλασκοβίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ειδικότερα εμού του ιδίου, στην Επιτροπή φάνηκε «να μην θυμάται τίποτε» από συσκέψεις και συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την λίστα Λαγκάρντ κατά την περίοδο 2009-2010, να μην είναι πρόθυμος να μιλήσει αναλυτικά για τις επαφές και διαπραγματεύσεις του με τις ελβετικές αρχές για την λίστα Φαλτσιάνι-Λαγκάρντ, και, επίσης, να μην μπορεί να διευκρινίσει γιατί ο κ. Χαλαστάνης κατέθεσε στην Επιτροπή ότι είχε μιλήσει για την παράδοση της λίστας με τον κ. Παπακωνσταντίνου τον ίδιο και όχι με τον κ. Πλασκοβίτη (σελ. 209 του Πρακτικού). Επίσης σε ερώτηση εμού του ιδίου γιατί δεν ενεργοποιήθηκε η διαδικασία διοικητικής συνδρομής στο ζήτημα της παραλαβής της λίστας Λαγκάρντ ο κ. Πλασκοβίτης δεν είχε να δώσει κάποια πειστική απάντηση (σελ. 217 του Πρακτικού) , όπως, επίσης, και στο τι διημοίφθη σε συσκέψεις για την λίστα Λαγκάρντ το 2010 και το 2011.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι το γεγονός ότι ο κ. Πλασκοβίτης μίλησε στην Επιτροπή για προφορική επικοινωνία και μόνον του ιδίου με το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο κ. Χαλαστάνης κατέθεσε στην Επιτροπή συγκεκριμένο έγγραφο του κ. Πλασκοβίτη από 13-9-2010 προς το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο αυτός ζητά από την Γαλλική Δημοκρατία την λήψη πληροφοριών για τις καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες σύμφωνα με την διμερή Συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης καθώς και σχετική οδηγία της Ε.Ε ( σελ. 53 του Πορίσματος της Επιτροπής, όπου και το σχετικό έγγραφο). Επί του ζητήματος αυτού, ο κ. Πλασκοβίτης επανακλήθηκε στην Επιτροπή και προσερχόμενος έδωσε «εξηγήσεις», οι οποίες προσέβαλαν τον κοινό νου και την νοημοσύνη όχι απλώς των μελών της Επιτροπής , αλλά οποιουδήποτε ανθρώπου ακραίας ευήθειας. Συνολικά, ο κ. Πλασκοβίτης υπήρξε ένας απολύτως αναξιόπιστος μάρτυς στην Επιτροπή και φάνηκε να ψεύδεται πολλαπλώς.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις παραπομπές και διώξεις στην υπόθεση Λαγκάρντ ( 15 Ιουλίου 2013, ΙΕ’ Περίοδος, Α’ Σύνοδος, Συνεδρίαση ΣΙΣΤ’ , σελ. 163-165), έθεσα το ζήτημα του ποινικού ελέγχου των ψευδών καταθέσεων «των ψευδομαρτύρων με πρώτο και κύριο τον κ. Πλασκοβίτη» . Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαγκάρντ και Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μαρκογιαννάκης απάντησε ότι «έχουν σταλεί τα πρακτικά της Επιτροπής» για να ελεγχθούν από αρμόδιο Εισαγγελέα. Το ότι τα Πρακτικά διαβιβάσθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα φαίνεται να προκύπτει ρητώς από το Πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής (σελ. 145).

Τίθεται το ερώτημα αν έχει υπάρξει όντως κάποια πρόοδος ένα και πλέον έτος μετά την παραπάνω Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και αν ο αρμόδιος Εισαγγελέας έχει προχωρήσει όχι μόνο στον έλεγχο των καταθέσεων αλλά και στην άσκηση ποινικής δίωξης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Έχουν όντως διαβιβασθεί τα πρακτικά της Επιτροπής (με τις καταθέσεις Πλασκοβίτη και Χαλαστάνη) στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών ;

2. Αν έχουν όντως διαβιβασθεί, πότε διαβιβάσθηκαν από το Προεδρείο της Επιτροπής και σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση της υπόθεσης εκ μέρους του αρμοδίου Εισαγγελέως Πρωτοδικών ;

Ο ερωτών βουλευτής

Σταύρος Ν. Κοντονής



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ