Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Ανοίγει η πόρτα της μεγάλης αποκάλυψης στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης

Η αγωνία εντός κι εκτός συνόρων «χτυπάει κόκκινο» εν αναμονή των νέων ανακοινώσεων σχετικά με τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη.

Η ομάδα της ανασκαφής μπήκε στον τρίτο θάλαμο, όπου υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου και έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς, σύμφωνα με το Έθνος, είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος.

Όταν καταφέρουν να αδειάσουν τις επόμενες μέρες ένα μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο θα υπάρξουν ίσως τα πρώτα δείγματα για το αν υπάρχει και επόμενος χώρος ή αν αυτός είναι ο ταφικός θάλαμος και βρίσκεται εδώ ο νεκρός.

Στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, άρα πιθανότατα από κάτω υπήρχε ή υπάρχει ακόμα, θύρα. Οι προηγούμενοι δύο τοίχοι είχαν επιστύλια, και πάλι ιωνικού ρυθμού, τα οποία στηρίζονταν από τους υπερκείμενους κίονες. Κάτω από τα επιστύλια με την αφαίρεση των χωμάτων παρουσιάστηκαν δύο θυραία ανοίγματα, ένα σε κάθε τοίχο, τα οποία δεν είχαν θύρες.

Ο τέταρτος τοίχος, που εντοπίστηκε με την είσοδο στον θάλαμο, δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τα μυστικά του, καθώς είναι γεμάτος με χώμα. Οσο προχωρά η ανασκαφή, θα φανεί αν ο ίδιος έχει κάποιο άνοιγμα που πιθανώς οδηγεί σε επόμενο χώρο, όπως και τι κρύβεται στον συγκεκριμένο θάλαμο, ο οποίος φαίνεται να είναι τετράγωνος, με διαστάσεις 4,5 επί 4,5 (οι υπολογισμοί για το μήκος είναι πρόχειροι, αφού οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να μετρήσουν, λόγω συνθηκών).

Εφόσον αποτελεί όντως τον κυρίως ταφικό θάλαμο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια κτιστή κατασκευή μέσα στην οποία θα είχε τοποθετηθεί ο νεκρός και τα κτερίσματά του, ώστε να είναι ανέγγιχτοι από το χώμα που τοποθετήθηκε μετά – εφόσον αυτό ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι απίθανο να βρεθεί σαρκοφάγος με τη λάρνακα που θα έχει τα οστά- μπορεί να είναι και κάποιο αγγείο- και τα κτερίσματα.

Αν όλα είναι στη θέση τους, από τα οστά και τα κτερίσματα θα μάθουμε πολλά για το φύλο και την ηλικία του νεκρού, και για τη χρονολόγηση του τάφου. Αγγεία και νομίσματα εκείνης της εποχής μπορούν να δώσουν ακριβέστατες χρονολογήσεις.

Ευρήματα, όπως τοιχογραφίες, μπορεί να προκύψουν και από κάποιον τοίχο του δεύτερου ή του τρίτου θαλάμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ