Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Αμφίπολη: Ένα βήμα πριν την αποκάλυψη του τέταρτου θαλάμου

Ένα βήμα πριν από το άνοιγμα του τέταρτου θαλάμου βρίσκονται οι ανασκαφείς του τάφου της Αμφίπολης και τα σενάρια για περισσότερες αίθουσες έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνιση τους.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μεδώνη, ο τέταρτος θάλαμος φαίνεται πως έχει καθοδική πορεία και ο τάφος μοιάζει υπόσκαφος από αυτό το σημείο και πέρα.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού για τον περίφημο τέταρτο θάλαμο και την μικρή πύλη που οδηγεί στο εσωτερικό του.

vprgueyeqw53fe0efb82f82

Στην ανακοίνωση ίσως διευκρινιστεί και το ερώτημα όλων για το αν ο θάλαμος αυτός είναι ο ταφικός ή θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες για να γίνει η ανακάλυψη του ενοίκου.

Την ίδια ώρα οι θεωρίες του Δημήτρη Λαζαρίδη, που ξεκίνησε τις ανασκαφές στον λόφο Καστά το 1964, τις οποίες είχε εκμυστηρευτεί σε στενό του συνεργάτη τη δεκαετία του ’80 δίνουν άλλη τροπή στην ανασκαφή.

Ο κ. Λαζαρίδης πίστευε πως αυτή η τούμπα με βάση το έργο του όλα εκείνα τα χρόνια και με τα στοιχεία που είχε με βάση τα μέσα που διέθετε, ότι μπορεί να κρύβει όχι μόνο τέσσερις ταφικούς θαλάμους που απασχολούν σήμερα την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, αλλά συνολικά ότι υπήρχαν πιθανότητες να φτάνουν τους οκτώ και ήταν ο πρώτος που μίλησε για πολυεπίπεδο ταφικό μνημείο, παρόλο που πολλά από αυτά τα στοιχεία του δεν πρόλαβε να τα μεταφέρει με τη γραφίδα του στις πολλές σημειώσεις που κρατούσε.

20-08

Ο ερευνητής υποστήριξε ότι η είσοδος του μνημείου βρίσκεται στην κορυφή του τύμβου γι’ αυτό άλλωστε εκείνος είχε επιλέξει την κάθετη ανασκαφή σε αντίθεση με τη σημερινή ανασκαφική προσπάθεια. Υπάρχει δε μια μυστική είσοδος που βρίσκεται κάτω από τον λέοντα που «φυλάει» την κορυφή του τάφου και η κατασκευή του είναι παγίδα για να εμποδίσει όσους δεν γνώριζαν το μυστικό για την είσοδο.

Η είσοδος αυτή φέρεται πως είχε διανοιχτεί από τον Δεινοκράτη πριν από 2300 χρόνια, και μάλιστα ο κ. Λαζαρίδης πίστευε ότι «σφραγίστηκε» από το Λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο όπως έχει επισημανθεί και επιβεβαιώνεται από την αρχαιολογική κοινότητα βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ