Στα μαλακά έπεσε τελικά ο «ψυχίατρος της Χρυσής Αυγής» καθώς το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον απάλλαξε από όλες τις ποινές που του είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό. Πέραν της καταφανούς υπερασπιστικής του επιτυχίας, η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ήδη προκαλέσει θόρυβο καθώς ο ιατρός που είχε δώσει τις βεβαιώσεις για την έκδοση οπλοφορίας σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής, την «γλύτωσε» τελικά με μία… έγγραφη επίπληξη. Ας ξετυλίξουμε όμως το ρεπορτάζ…
Η εμφάνιση σε τηλεοπτική εκπομπή, οι βεβαιώσεις και η ΕΔΕ
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 ο Θ.Μ. Διευθυντής Ψυχίατρος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής υπέβαλε αναφορά προς το Διοικητικό Συμβούλιο υποστηρίζοντας ότι ο Κωνσταντίνος Παρασχάκης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί Διευθυντής Ψυχιατρικού Τμήματος στο ίδιο Νοσοκομείο , είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Ως αποδεικτικό για την καταγγελία αυτή επικαλέστηκε συμμετοχή του Παρασχάκη σε τηλεοπτική εκπομπή «όπου εξυμνούσε την Χρυσή Αυγή και την χούντα» αλλά και την ιστορία με τις άδειες οπλοφορίας.
Με έγγραφο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ζητήθηκε από τον Διοικητή του ΨΝΑ να γίνει γνωστό στην Υπηρεσία που χειριζόταν την υπόθεση «το αυθεντικό/ νόμιμο της χορήγησης των βεβαιώσεων» και αν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες.
Στις 10 Οκτωβρίου, ο Διοικητής του ΨΝΑ αποφάσισε την διενέργεια Ένορκης Διοικιτικής Εξέτασης για να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις του Κωσταντίνου Παρασχάκη. Λίγες μέρες μετά, βγήκε το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο πρότεινε την πειθαρχική δίωξη του ιατρού για παράβαση ιατρικής δεοντολογίας επειδή εξέδωσε ιατρικά πιστοποιητικά ψυχικής υγείας στους Ζησιμόπουλο Πολύβιο, Βούλδη Ιωάννη, Ευστάθιο Μπούκουρα και Ηλία Παναγιώταρο, με σκοπό την έκδοση άδειας οπλοφορίας. Μάλιστα εκείνη την περίοδο ο Τύπος κατανάλωνε πολύ μελάνι για τον αποκαλούμενο “ψυχίατρο της Χρυσής Αυγής”.
Ακόμα, το πόρισμα ανέφερε ότι η συμπεριφορά του Κωνσταντίνου Παρασχάκη, εκτός της Υπηρεσίας του, ήταν ανάρμοστη διότι με τις απόψεις του για την ανάγκη στρατιωτικού κινήματος στη χώρα, τις οποίες εξέφρασε δημόσια, προσέβαλε το κύρος της υπηρεσίας προκαλώντας δημόσιο σκάνδαλο. Τέλος διαπιστώθηκε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος, καθώς ο Παρασχάκης δήλωσε ψευδώς στο Διοικιτικό Συμβούλιο ότι δεν χορήγησε πιστοποιητικά στους Ζησιμόπουλο και Μπούκουρα.
Το Διοικιτικό Συμβούλιο, στις 16 Οκτωβρίου 2013, λαμβάνοντας υπόψη την καταγγελία του Θ.Μ αλλα και το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, αποφάσισε την παραπομπή του Κωνσταντίνου Παρασχάκη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, καθώς η ποινή για τα παραπτώματα του ήταν ανώτερη από αυτή που μπορούσε να επιβάλει το ΔΣ.
Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου
Αρχές του 2014 συνεδρίασε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ενώπιον του οποίου βρέθηκε ο Κωνσταντίνος Παρασχάκης ο οποίος κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν καταγράφτηκαν τα πιστοποιητικά στο βιβλίο μητρώων της Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων και οι λήπτες αυτών δεν είχαν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. «Τα πιστοποιητικά δεν ήταν αναληθή. Δεν γνώριζα ότι αυτή η τακτική ήταν παράτυπη. Νόμιζα ότι επιτρέπεται προς αποφυγή της γραφειοκρατίας» είχε πει χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις απόψεις που είχε διατυπώσει σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριξε ότι εννοούσε « να κυβερνηθεί η χώρα από προσωπικότητες διακεκριμένες στα πλαίσια του Συντάγματος».
Τότε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή ποινής της προσωρινής παύσης τριών μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών του για παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας επειδή εξέδωσε ιατρικά πιστοποιητικά χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Ακόμα αποφάσισε την αφαίρεση άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου για δύο χρόνια για το αδίκημα της αναξιοπρεπούς, εκτός Υπηρεσίας, συμπεριφοράς και συγκεκριμένα για την εμφάνιση του σε τηλεοπτική εκπομπή και όσα είπε.
Ο Παρασχάκης άσκησε τότε έφεση κατά της απόφασης, τη στιγμή που ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης με ένσταση του στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών, ανέφερε ότι «η επιβληθείσα πειθαρχική ποινή είναι ιδιαίτερα επιεικής και δεν ανταποκρίνεται στο κοινό περι δικαίου αίσθημα».
Έπεσε στα μαλακά
Εντύπωση προκάλεσε σε νομικούς κύκλους η απόφαση και το σκεπτικό του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο αναγνώρισε ότι η έκδοση των πιστοποιητικών ήταν «στα όρια της τυπικής ορθής διαδικασίας» ενώ δέχτηκε ότι το να γίνεται εξυπηρέτηση, χωρίς δίδεται αριθμός πρωτοκόλλου «είναι συνηθισμένη διαδικασία». Παράλληλα στο σκεπτικό, αναφέρεται ότι ο φάκελος της υπόθεσης δεν συμπεριελάμβανε οπτικοακουστικό υλικό για την επίμαχη εμφάνιση του ψυχιάτρου σε τηλεοπτική εκπομπή. Έτσι δεν μπορούσε να εξακριβωθεί το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων του και δεν μπορούσε να βεβαιωθεί το αποδιδόμενο στον Παρασχάκη, παράπτωμα. Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε ότι «πρέπει να γίνει αποδεκτή η ένσταση του, σχετικά με την απαλλαγή από όλες τις πειθαρχικές ποινές που του επιβλήθηκαν από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Όφειλε όμως να γνωρίζει και να τηρεί τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και σύμφωνα με αυτόν να εκδίδει βεβαιώσεις». Έτσι το Συμβούλιο ομόφωνα αποφάνθηκε να του επιβληθεί η ποινή της έγγραφης επίπληξης.
Δείτε την απόφαση:
Το ereportaz επικοινώνησε με τον συνήγορο υπεράσπισης του ψυχιάτρου, Νικόλαο Κουμουλέντζο ο οποίος δήλωσε: «Κατόπιν ενστάσεως κατά της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής απόφασης και μετά την πολύωρη απολογία μας ενώπιον των μελών του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο ιατρός ασκούσε ανέκαθεν και εξακολουθεί να ασκεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα ιατρικά του καθήκοντα σεβόμενος τους νόμους και το Σύνταγμα. Με αυτή την σημαντική τελεσίδικη απόφαση αποδεικνύεται ότι τα φρονήματα, οι πεποιθήσεις και οι προσωπικές επιλογές εκάστου εξ ημών δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν κανένα αδίκημα και καμία δίωξη, ιδίως σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία σα τη δική μας».