Από τις πρώτες πρωινές ώρες επικρατεί ένταση στο Χαλάνδρι στο ύψος του Νομισματοκοπείου. Οι ρομά αντιδρούν στην προ πολλού ληφθείσα απόφαση για κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στην περιοχή και μετεγκατάσταση τους στο όρος Πατέρα στην περιοχή των Μεγάρων. Μάλιστα εντός ολίγης ώρας λήγει και η χρονική προθεσμία που έχει θέσει ο εισαγγελέας προκειμένου να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.
Οι Ρομά αντικρούουν τις αιτιολογίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί αυθαίρετου καταυλισμού και καταπατήσεων ιδιοκτησίας, επισημαίνοντας ότι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι.
Στον καταυλισμό στο Χαλάνδρι ζουν 74 οικογένειες Ρομά. Οι οικογένειες τους έχουν ζήσει στην περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 . Η απόφαση να κατεδαφιστούν τα σπίτια των Ρομά ελήφθη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στις 8 Νοεμβρίου 2013.
Ωστόσο οι Ρόμα αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση, καθώς είναι σε μια απομακρυσμένη περιοχή και θα ήταν δύσκολο για αυτούς να έχουν πρόσβαση σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.
Οι νέες εγκαταστάσεις όπου θα μεταφερθούν
Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οι φωτογραφίες του οικισμού στην κορυφή του όρους Πατέρας όπου έχει προγραμματισθεί να εγκατασταθούν οι Ρομά του Χαλανδρίου.
Ο οικισμός μετεγκατάστασης που βρίσκεται στα Μέγαρα, αποτελείται από σύγχρονους οικίσκους που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών που θα μεταστεγαστούν (ύδρευση, αποχέτευση, ρεύμα), κεντρικό κτίριο με πλυντήρια, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ.