Το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης και της ελληνικής αντιπροσωπείας των υπουργείων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Εξωτερικών, στη συνάντησή τους με εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους», στην ημερήσια διάταξη της οποίας, το θέμα των γλυπτών εκκρεμεί από το 1984.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, θέμα της συνάντησης αποτέλεσε και η πρόσκληση που απηύθυνε η UNESCO προς τη βρετανική κυβέρνηση, με στόχο την έναρξη της διαμεσολάβησης στη βάση των σχετικών της κανόνων, πρόταση η οποία δεν έχει επίσημα απαντηθεί από τη βρετανική πλευρά μέχρι σήμερα.
Η Ελβετία, η Κύπρος, η Λιβύη, το Μεξικό, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Τουρκία, η Νιγηρία και το Περού είναι μερικές από τις χώρες που στηρίζουν το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η συνάντηση ελληνικής και βρετανικής πλευράς κατέληξε σε σύσταση της Βρετανίας να εξετάσει την πρόταση για διαμεσολάβηση, ενώ στην ίδια σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Διακυβερνητικής Επιτροπής, προβλέπεται η αρωγή της UNESCO, προκειμένου να λάβουν χώρα περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση του ζητήματος.
Είναι η πρώτη φορά που κράτος καλείται να προχωρήσει θεσμικά σε διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της UNESCO.