Μια τραγική παραδοχή έκανε άθελα του ο Υπουργός Οικονομικών, Γκικας Χαρδούβελης για την πορεία των ελέγχων σε off shore και εμβάσματα του εξωτερικού κατα τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στην ομιλία του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «για πρώτη φορά η φορολογική διοίκηση λειτουργεί βάσει στρατηγικού σχεδίου» ενώ παρουσίασε τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.
«Τα δύο μεγάλα κέντρα ελέγχου έχουν διενεργήσει μέσα στο 2014, περισσότερους από 1.400 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, εμβάσματα και off shore. Μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2014 βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 1,6 δισ. ευρώ και μέσω των 65 τμημάτων ελέγχου του πανελλαδικού δικτύου των ΔΟΥ, διενεργήθηκαν περίπου 2.500 έλεγχοι οι οποίοι βεβαίωσαν 300 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.
Υπάρχει succes story θα έλεγε κανείς ακούγοντας τον Υπουργό ωστόσο η πραγματικότητα είναι θλιβερή… Η κυβέρνηση κατάφερε μέσα στο 2014 να προχωρήσει σε 1.400 ελέγχους, τη στιγμή που οι off shore είναι 10.000 και οι φορολογούμενοι που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό (από το 2008 έως το 2011) χωρίς να τα δηλώσουν 22.000! Ας δούμε τι έλεγε ο Στουρνάρας για τις off shore , σε συνέντευξη πριν από ένα χρόνο:
«Υπάρχει πολύ ψωμί για έσοδα από τις offshore. Έχουν εντοπιστεί 10.000 offshore από τις οποίες έχουν ελεγχθεί μόνο 41 και έχουν αποδώσει έσοδα 13 εκατ. ευρώ. Αν οι 41 δίνουν 13 εκατ., φανταστείτε οι 10.000 offshore τι έσοδα μπορούν να φέρουν».
Πώς γίνεται να είναι τόσο μικρό το ποσοστό των ελέγχων, θα ρώταγε κανείς, όταν ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης είπε ότι βρίσκονται πλέον σε ισχύ σημαντικές διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής; όταν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προώθησε ισχυρό νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών και έδωσε βάρος στο μεγάλο πλούτο και τους μεγάλους οφειλέτες;
Ακρωτηριάζουν το ΣΔΟΕ
Στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών στάθηκε στα δυο μεγάλα Κέντρα Ελέγχου. Το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου) και το ΚΕΜΕΠ (Κέντρο Μεγάλου Πλούτου). Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στο προσωπικό των κέντρων αυτών, το οποίο είναι ελάχιστο, επιτρέποντας αναπόφευκτα το πάρτι της φοροδιαφυγής.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργείται το 50% των περιφερειακών διευθύνσεων του ΣΔΟΕ βάσει του σχεδίου συρρίκνωσης της υπηρεσίας. Από τις 13 περιφερειακές διευθύνσεις, καταργούνται 6 οι οποίες χειρίζονταν σοβαρές υποθέσεις ενώ οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται σε άλλες πόλεις. Ανάμεσα στις διευθύνσεις που καταργούνται είναι και αυτή της Πελοποννήσου όπου έχουν καταγραφεί 180 off- shore
Συνάντηση Χαρδούβελη- Λαγκάρντ
Το απόγευμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών, συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον. Μετά την συνάντηση, δήλωσε πως «έγινε το πρώτο βήμα για έξοδο από το Μνημόνιο». Πώς όμως θα καταφέρει η Ελλάδα να βγεί στις αγορές, χωρίς Μνημόνια και χρηματοδότηση όταν δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή της οικονομίας μας;
Θα ήταν αναγκαίο κακό να «υπερφορολογηθούν» οι συνεπείς φορολογουμενοι αν υπήρχαν τα έσοδα από τους ελέγχους που δεν έγιναν;
Δεν έχει καμία σημασία… η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και με λίγη τέχνη… το μαύρο γίνεται άσπρο! Συγχαρητήρια κύριοι!