Ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ενόψει της συνόδου κορυφής της ALBA, έκανε έκκληση για άμεση διεθνή κινητοποίηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι αν η απειλή αυτή δεν σταματήσει στη δυτική Αφρική με μια άμεση διεθνή απάντηση … θα μπορούσε να γίνει μία από τις σοβαρότερες πανδημίες στην ιστορία του ανθρώπου» ανέφερε ο Κουβανός πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του αριστερού μπλοκ των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που διεξάγεται στην Αβάνα, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η Κούβα είναι πρόθυμη να «παρακάμψει» την 55χρονη εχθρότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσουν μαζί τον ιό.
«Η Κούβα είναι πρόθυμη να εργαστεί με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Κουβανός πρόεδρος, μικρότερος αδερφός του Φιντέλ Κάστρο, από τον οποίο και παρέλαβε τα ηνία της χώρας το 2008.
Ήδη η κουβανική κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί, αποστέλλοντας 461 γιατρούς και νοσηλευτές στη δυτική Αφρική, με στόχο την ενίσχυση των πληγεισών από τον ιό χωρών. Η Κούβα διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας παγκοσμίως με 83.000 γιατρούς, αριθμός που αναλογεί σε 7,2 γιατρούς ανά 1.000 άτομα. Πολλοί από τους γιατρούς χρησιμοποιούνται για τη λεγόμενη διπλωματία της Ιατρικής, αποστέλλονται, δηλαδή, στο εξωτερικό σε αντάλλαγμα για χρήματα ή εμπορεύματα, όπως πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη βοήθεια που παρέχει η Κούβα, με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να τονίζει το μέγεθος της συμβολής της χώρας σε σχέση με τον μικρό πληθυσμό της που φτάνει τα 11 εκατομμύρια.