Την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς, η οποία προερχόταν από νεκρό δότη, του οποίου η καρδιά είχε σταματήσει να χτυπά επί 20 λεπτά, ανακοίνωσαν πως πραγματοποίησαν Αυστραλοί καρδιοχειρουργοί.
Μέχρι σήμερα οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς γίνονται με ζωντανές καρδιές, που δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν, καθώς έχει μεν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του δότη, αλλά η καρδιά του συνεχίζει να λειτουργεί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η μεταμόσχευση έγινε από ομάδα γιατρών του νοσοκομείου Άγιος Βικέντιος του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ ΜακΝτόναλντ. Η πρώτη ασθενής που έλαβε τη «νεκρή» καρδιά, η οποία είχε προηγουμένως αναζωογονηθεί, ήταν η 57χρονη Μισέλ Γκριμπίλας. Όπως έγινε γνωστό, η μεταμόσχευση καρδιάς έγινε προ διμήνου, και στο μεταξύ μεσολάβησαν άλλες δύο παρόμοιες επιτυχείς μεταμοσχεύσεις.
Μέχρι τώρα οι γιατροί αφαιρούν την καρδιά του εγκεφαλικά νεκρού, η οποία συνεχίζει να χτυπά, τη βάζουν σε πάγο για περίπου τέσσερις ώρες και μετά την μεταμοσχεύουν.
Η νέα τεχνική επιτρέπει την αναζωογόνηση της νεκρής καρδιάς σε ένα ειδικό μηχάνημα. Η καρδιά διατηρείται ζεστή, οι χτύποι της αποκαθίστανται και ένα υγρό βοηθά να περιοριστούν οι βλάβες στον καρδιακό μυ.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα εκτιμάται, ότι μπορεί να σώσει 30% περισσότερες ζωές, επιτρέποντας να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων οργάνων για μεταμοσχεύσεις καρδιάς.