Συνεχείς ανακοινώσεις που αφορούν την προστασία της χώρας, από αρμόδιους φορείς, φαίνονται καθησυχαστικές αλλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;
“Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του ιού Έμπολα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ανακοινώνοντας ότι ήδη έχει οριστεί νοσοκομείο αναφοράς στο ενδεχόμενο κρούσματος. Φτάνει όμως ο ορισμός ενός Νοσοκομείου αναφοράς;
Από ό,τι φαίνεται έως τώρα, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν εγκαταστήσει θερμικές κάμερες, ιδίως στα αεροδρόμια και δευτερευόντως σε προθαλάμους επειγόντων των Νοσοκομείων.
Επίσης, από ό,τι φαίνεται, εργαστηριακός έλεγχος του ιού ως τώρα πραγματοποιείται για τον Ελλαδικό χώρο μόνο στο Πανεπιστημιακό εργαστήριο του Αριστοτελείου.
Πόσο οχυρωμένη είναι η χώρα μας απέναντι στον θανατηφόρο ιό τελικά;
Από το ιατρικό ρεπορτάζ προκύπτει μέχρι στιγμής η… απροθυμία της Πολιτείας να συμμορφωθεί στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.
Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και πολλούς μήνες τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς έχουν εξηγήσει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η κατάσταση σε περίπτωση εισβολής του ιού εντός των ελλαδικών συνόρων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το επιστημονικό προσωπικό της χώρας φέρεται να έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης και κυρίως ότι η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από την καταστολή, εντούτοις παρατηρείται μια δυσκαμψία στην στοιχειώδη θωράκιση της χώρας.
Επιστημονικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η κωλυσιεργεία ενδεχομένως να οφείλεται στην κατάσταση αποσύνθεσης που επικρατεί στον δημόσιο τομέα, όπου αρκετοί κρατικοί υπάλληλοι έχουν πετάξει λευκή πετσέτα λόγω των περικοπών που έχουν υποστεί στους μισθούς τους. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι καυστικές αναφορές σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς -σύμφωνα με τους γιατρούς- φαίνονται αργοί στις αντιδράσεις τους.
Και όπως λένε χαρακτηριστικά “ο Θεός να βάλει το χέρι” του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στο αεροδρόμιο Πλοβντιβ της γειτονικής Βουλγαρίας τοποθετήθηκαν οι απαραίτητες θερμικές κάμερες, που αυτομάτως ελέγχουν τη θερμοκρασία των ταξιδιωτών χτυπώντας “κόκκινο” για τυχόν ύποπτα κρούσματα.