Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Διατροφικές συμβουλές για τα αποφύγετε ιώσεις και κρυολογήματα…

Η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας βρίσκεται σε προτεραιότητά αυτήν την εποχή
για να αποφύγουμε ιώσεις και κρυολογήματα. Βασικός σύμμαχος στην τόνωση του ανοσοποιητικού είναι η ισορροπημένη διατροφή, η οποία εφοδιάζει το σώμα μας με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.Τι πρέπει να τρώμε καθημερινά για να έχουμε καλό ανοσοποιητικό σύστημα ;

Έτσι, το καθημερινό μας διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι πλούσιο σε:

Βιταμίνη C: διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα μιας και ενεργοποιεί τα ουδετερόφιλα, τα οποία είναι τα πιο ισχυρά λευκά αιμοσφαίρια στη μάχη κατά των λοιμώξεων. Φαίνεται επίσης ότι αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, των λευκών αιμοσφαιρίων που ευθύνονται για την παραγωγή αντισωμάτων. Έχει ακόμη διαπιστωθεί ότι σε υψηλές ποσότητες η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού κατά των ιών. Θεωρείται επίσης ότι μειώνει την παραγωγή ισταμίνης, συμβάλλοντας έτσι στη επούλωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.
Κυριότερες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, η φράουλα, το ροδάκινο, το ακτινίδιο, το λάχανο, η ντομάτα, η πιπεριά, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

Βιταμίνη Ε: συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Προκειμένου η διατροφή μας να είναι πλήρης σε βιταμίνη Ε καλό είναι να καταναλώνουμε συστηματικά τα ακόλουθα τρόφιμα: ελαιόλαδο, θαλασσινά (όπως οι γαρίδες), ξηροί καρποί, δημητριακά.

Βιταμίνη D: ενεργοποιεί την παραγωγή των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταστροφή των βακτηρίων και ιών. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπενχάγης ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των ανοσολογικών μηχανισμών και χωρίς αυτήν τα Τ-λεμφοκύτταρα λειτουργούν σε καταστάσεις φλεγμονής. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη παράγεται στο δέρμα με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας συστήνεται καθημερινή έκθεση 15 λεπτών. Επίσης, καλό είναι να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά, τα οποία προσφέρουν μεγάλο ποσοστό βιταμίνης D.

Ω3 λιπαρά οξέα: έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή Μειώνουν την παραγωγή ουσιών στον οργανισμό οι οποίες προάγουν τη φλεγμονή και την αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. Ταυτόχρονα προάγουν τη σύνθεση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση. Η ιδιότητα αυτή των ω3 λιπαρών οξέων βοηθά σε αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή σε ασθένειες που το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εναντίον των ίδιων οργάνων και ιστών του ασθενούς. Τα ω3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι βοηθούν σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn.

Ο καλύτερος τρόπος για να προμηθεύουμε τον οργανισμό μας με ω3 λιπαρά οξέα είναι καταναλώνοντας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια ( σολομός, ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες, κολιός), καθώς επίσης να εντάξουμε στη διατροφή μας ξηρούς καρπούς (λιναρόσπορος, καρύδια) και μαλακή μαργαρίνη εμπλουτισμένη με ω3 λιπαρά οξέα.

Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι αναπόσπαστο μέρος πολλών πρωτεϊνών και ενζύμων που είναι απαραίτητα στοιχεία για την υγεία. Στον άνθρωπο ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό των πρωτεϊνών που μεταφέρουν το οξυγόνο. Επίσης αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων και για τη διαφοροποίηση τους.

Η έλλειψη σιδήρου περιορίζει τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Προκαλεί κούραση, μειωμένη απόδοση και ανεπάρκεια του συστήματος άμυνας του οργανισμού. Προκειμένου να λαμβάνουμε την ποσότητα σιδήρου που χρειαζόμαστε καλό είναι να καταναλώνουμε επαρκώς τα ακόλουθα τρόφιμα: συκώτι, μοσχάρι, θαλασσινά, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα), όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), ψωμί και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Ασβέστιο & προβιοτικά: Είναι απαραίτητο για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (φαγοκύτταρα) ώστε να είναι σε θέση να δεσμεύσουν και να εξουδετερώσουν όλες τις ξένες ουσίες. Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ζύμωσης (π.χ. γιαούρτι) μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική άμυνα του εντέρου, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε προβιοτικά. Συγκεκριμένα, τα προβιοτικά βακτήρια του γιαουρτιού ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι στα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και αποκαθιστούν την ισορροπία της μικροχλωρίδας στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, το υψηλό περιεχόμενο των γαλακτοκομικών σε βιταμίνες Α και D ενισχύει επιπρόσθετα τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ψευδάργυρος: Βοηθάει στην επούλωση των πληγών χάρη στην ιδιότητά του να αυξάνει τα Τ-λεμφοκύτταρα. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα στρείδια και στα μύδια, ενώ άλλες καλές πηγές του είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια, τα καρύδια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά προγευμάτων.

TIP: Επωφεληθείτε από τα συμπληρώματα διατροφής!
Δυναμωτικά -μαγειρεμένα στο σπίτι- γεύματα είναι ό,τι χρειάζεται για να πάρετε δυνάμεις. Εάν δεν τρέφεστε σωστά κάθε μέρα (π.χ. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα), μπορείτε να πάρετε και εσείς αλλά να δώσετε και στο παιδί σας πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα αγοράσετε μόνο από το φαρμακείο.

Με τη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μην νιώσετε αμέσως καλά, αλλά σίγουρα η ανάρρωση θα είναι πολύ πιο σύντομη. Μάλιστα, εάν από τα πρώτα συμπτώματα προβείτε στη χρήση του κατάλληλου συμπληρώματος, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να αποτρέψετε το κρυολόγημα ή τη γρίπη από το να αναπτυχθούν πλήρως.

Τα κατάλληλα πολυβιταμινούχα είναι αυτά που περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και επιπλέον υψηλής περιεκτικότητας εκχύλισμα Ginseng G115, στη σωστή ποσότητα και αναλογία.

Για τα παιδιά επιπλέον, πρέπει να περιέχει Λυσίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ