Τρία ποτήρια γάλα την ημέρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και δεν προλαμβάνουν τους τραυματισμούς των οστών, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συνιστούσαν πάντα την κατανάλωση γάλακτος για την ενίσχυση της πρόσληψης ασβεστίου και την διατήρηση της υγείας των οστών.
Ωστόσο, νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το γάλα συμβάλλει ελάχιστα στην ενδυνάμωση των οστών και μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη έγινε σε 61.000 γυναίκες και 45.000 άνδρες για 20 χρόνια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph, ενώ δεν διαπιστώθηκε μείωση σε σπασμένα κόκαλα για εκείνους που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος. Για τις γυναίκες συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα κατάγματος.
Εκείνοι που έπιναν τρία ή περισσότερα ποτήρια την ημέρα (680ml) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από ένα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Karl Michaelsson, του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία είπε: «Τα αποτελέσματά μας μπορούν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των συστάσεων για κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος, με στόχο την αποτροπή των καταγμάτων από ευθραυστότητα. Η υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος σε γυναίκες και άνδρες δεν συνοδεύεται από χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος και αντ’ αυτού μπορεί να συνδέεται με ένα υψηλότερο ποσοστό θανάτου».
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των οστών, κάτι που θα υποδήλωνε ότι το γάλα είναι ευεργετικό. Όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το λίπος στο γάλα ακυρώνει τα θετικά αποτελέσματα του ασβεστίου, προκαλώντας φλεγμονή και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.
Ωστόσο, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, βρέθηκαν να έχουν ευεργετική επίδραση, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και συμβάλλοντας στην υγεία των οστών. Βρετανοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η έρευνα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, καθώς το γάλα στη Σουηδία είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη Α, η οποία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα ευρήματα.
Ο καθηγητής Sue Lanham-New, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου (λιγότερο από 400 mg ανά ημέρα) είναι ένας παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση. Τα άτομα θα πρέπει ακόμα να ενθαρρύνονται να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη στις πέντε βασικές ομάδες τροφίμων, της οποίας το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το κλειδί».
Ο Gaynor Bussell, διατροφολόγος δημόσιας υγείας, δήλωσε: «Μπορεί να υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί την αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας και των καταγμάτων σε γυναίκες. Το γάλα είναι μια βολική πηγή του ασβεστίου, καθώς και πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων. Μια τέτοια μελέτη είναι ανεπαρκής για να στηριχθούν σε εκείνη αποφάσεις για τη δημόσια υγεία».
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν άλλοι Βρετανοί επιστήμονες, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το γάλα προστατεύει από την καρδιακή νόσο, καθώς και από το εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.