Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Να συντρίψουν τους άσωτους Έλληνες ήθελαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Την ιδιαίτερα σκληρή στάση την οποία επιθυμούσαν να τηρήσουν έναντι της Ελλάδας από το 2010 έως και το καλοκαίρι του 2012 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τιμοθι Γκάιτνερ, σε ανέκδοτο υλικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή του βιβλίου του, «Stress Test: Reflections on Financial Crises».

Πρόκειται για συνεντεύξεις τις οποίες έδωσε ο κ. Γκάιτνερ σε δημοσιογράφους οι οποίοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της μελέτης του για το συγκεκριμένο πόνημά του και είδαν το φως της δημοσιότητας από τους Financial Times.

Αναφερόμενος στη σύνοδο της G7 στον Καναδά, τον Φεβρουάριο του 2010, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει τότε – αρνητικά – τα φώτα της δημοσιότητας, ο κ. Γκάιτνερ αναφέρει ότι θυμάται χαρακτηριστικά να φθάνει στο δείπνο και να κοιτάζει το Blackberry του.

«Στην Ευρώπη επικρατούσε καταστροφή. Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% – 8%. Επρόκειτο για μεγάλο θέμα. Για εμένα ήταν μια απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: ‘’κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα’’; Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι βασικά ήρθαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας: “Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε”».

Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας των ΗΠΑ περιγράφει επίσης συνάντηση την οποία είχε στα τέλη του Ιουλίου του 2012 με τον Γερμανό ομόλογό του στο νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Σόιμπλε του είπε ότι υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι «ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την Ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική».
«Ένα Grexit θα τρόμαζε θετικά την Ευρώπη»

Σύμφωνα με τον κ. Γκάιτνερ, η ιδέα του κ. Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός ενιαίου νομίσματος, η Γερμανία θα μπορούσε να παράσχει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως «ξελάσπωμα των Ελλήνων».
Επιπλέον, ένα Grexit θα τρόμαζε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα «ισχυρότερο τείχος προστασίας».

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι υπογράμμισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του πως μπορούν να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας, εάν αυτό επιθυμούν, τονίζοντάς τους ωστόσο ότι έπρεπε οπωσδήποτε να στείλουν καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι δεν θα αφήσουν την Ευρωζώνη να καταρρεύσει.

«Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες, οι οποίοι πράγματι δανείστηκαν όλα αυτά τα χρήματα και οι Ευρωπαίοι ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να ξυλοφορτώσουν τους Έλληνες. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, τροφοδότησαν μια πυρκαγιά η οποία βρισκόταν στα πρώτα της στάδια. Και υπήρχαν αρκετά ξερά κλαδιά τριγύρω», καταλήγει ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ