Πολλές φορές, η έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, δεν οφείλεται μόνο στον ενδεχόμενο φόρτο εργασίας, αλλά καις στις διατροφικές μας επιλογές.
Δείτε ποια είναι τα τρία βασικά λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας, και που εξαιτίας τους νιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι:
Μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς φαγητό
Κάθε φορά που περνάμε περισσότερο από δύο ώρες χωρίς φαγητό, το σάκχαρο στο αίμα μας πέφτει και αυτό είναι κακό για την ενέργειά μας. Οι τροφές εφοδιάζουν τον οργανισμό με γλυκόζη, ένα είδος σακχάρου που μεταφέρεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για να κατασκευάσουν τον μείζονα ενεργειακό φορέα του σώματος, την τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), την οποία χρειάζεται ο εγκέφαλός μας, οι μυς μας, και γενικότερα κάθε κύτταρο του σώματός μας. Όταν πέφτει το σάκχαρο του αίματος, τα κύτταρα μας δεν έχουν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή ATP, με αποτέλεσμα κάθε λειτουργία του οργανισμού να επιβραδύνεται, και εμείς να αισθανόμαστε κουρασμένοι, πεινασμένοι ή οξύθυμοι, χωρίς προφανή λόγο.
Το πρωινό δεν περιέχει αρκετές ίνες
Όταν το πρώτο και σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αποτελείται από προϊόντα με πολύ ζάχαρη και λιπαρά, τότε είναι σίγουρο ότι στην εξέλιξη της ημέρας θα νιώσετε απότομα κουρασμένοι. Αντιθέτως, οι ίνες διαλύονται στον εντερικό σωλήνα και δημιουργούν ένα «φίλτρο» που επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων και των λιπαρών. Έρευνες δείχνουν ότι η επιλογή ενός πρωινού είτε με διαλυτές, είτε με αδιάλυτες φυτικές ίνες (πχ προϊόντα ολικής άλεσης και καρποί), προστατεύουν τον οργανισμό από απότομη πτώση στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα στη διάρκεια της ημέρας.
Αποφεύγετε τελείως το κόκκινο κρέας
Αν και αρκετοί θεωρούν το κόκκινο κρέας, κόκκινο… πανί στη διατροφή, αυτό είναι λάθος, καθώς μόνο η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι κακή για την υγεία μας. Ο οργανισμός μας χρειάζεται απαραίτητα ποσότητες κόκκινου κρέατος για να λειτουργήσει σωστά, ειδικά όσον αφορά τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα.
Σημειώνεται ότι το βόειο κρέας είναι η καλύτερη πηγή αιμικού σιδήρου, η οποία είναι η μορφή που χρησιμοποιείται πιο εύκολα από τον οργανισμό.