Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ο έλληνας “whistleblower” που έστειλε το ΔΣ της ΔΕΔΔΗΕ στο αυτόφωρο

Αναζητούνται απο χθές για να συλληφθούν τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΔΔΗΕ, καθώς οι Αρχές τους παρέπεμψαν δια της αυτοφώρου διαδικασίας για τη μη καταβολή μισθών, μετά απο μύνηση που κατέθεσε εναντίον τους, ο πρώτος whistleblower στην Ελλάδα, Μανώλης Αλιφιεράκης.

Κατά το διάστημα που τα μέλη του ΔΣ αναζητούνται απο τιην αστυνομία, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. είναι στην πραγματικότητα “ακέφαλη”, αφού οποιαδήποτε απόφαση υπογράψει το ΔΣ θα έιναι άκυρη.

Αύριο το πρωί, ο κ. Αλιφιεράκης έχει κληθεί να απολογηθεί εκ νέου στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. εν μέρα απεργίας δικηγόρων, αφού το αίτημα αναβολής του, δεν έγινε δεκτό. Η κλήση σε απολογία δεν έχει ορισμένο κατηγορητήριο και αφορά στην προσφυγή και νίκη του κ. Αλιφιεράκη στο ΣΕΠΕ.

Με αυτήν την απόφαση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, οι υπαλληλοι της ΔΕΗ, που παρέμεναν 2 χρόνια χωρίς μισθό δικαιώθηκαν και τα δεδουλευμένα που στερήθηκαν λόγω παράνομης θέσης σε αυτοδίκαιη αργία, θα τους επιστραφούν.

Εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ κάνουν λόγο για αντίποινα που δέχεται ο κ. Αλιφιεράκης λόγω του αγώνα που κάνει, να αποκαλύψει τη διαφθορά στους κόλπους της ΔΕΗ.

deddhea-ereportaz

Οι καταγγελίες του κ. Αλιφιεράκη και τα .. αντίποινα
Καταγγελίες που κόβουν την ανάσα, αλλά και τις εκδικητικές συμπεριφορές τις οποίες εισέπραξε από προϊσταμένους και συναδέλφους του,  είχε εξιστορησει στην εκπομπή ΡΕΠΟΡΤΑΖ του  ACTION 24, το στέλεχος της ΔΕΗ, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.

Ο συγκεκριμένος είναι ο πρώτος επίσημος μάρτυρας διαφθοράςwhistleblower όρος που προσδίδεται σε πρόσωπα που αποκαλύπτουν παρατυπίες, και ανέντιμη ή παράνομη δραστηριότητα εντός ενός Οργανισμού.

Ο κ. Αλιφιεράκης, πρώην σύμβουλος του Μ. Κεφαλογιάννη επί κυβερνήσεως ΝΔ,  μηχανολόγος μηχανικός και με σημαντικότατες γνώσεις σε θέματα ενέργειας εντάχθηκε στη ΔΕΗ το 1986. Όπως ο ίδιος ισχυρίζεται με παρέμβασή του το 1996 η ΔΕΗ κερδίζει περίπου 15,2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, αφού προηγούμενος διαπίστωσε, ως πλήρης γνώστης του αντικειμένου, σοβαρό πρόβλημα με τα καύσιμα που οδήγησαν σε βλάβες των ηλεκτρογεννητριών, γεγονός που τον δικαίωσε πλήρως.

Το 2001 ο κ. Αλιφιεράκης διαπίστωσε κίνδυνο εκρήξεως της δεξαμενής καυσίμου χωρητικότητας δύο χιλιάδων (2.000) τόνων πετρελαίου στο εργοστάσιο Λινοπεραμάτων Ν. Ηρακλείου Κρήτης της ΔΕΗ λόγω της εσφαλμένης διαχείρισης καυσίμου ηέκρηξη στην δεξαμενή καυσίμου θα προκαλούσε εκρήξεις και πυρκαγιά στις διπλανές οκτώ δεξαμενές πετρελαιοειδών, αποθηκευτικής ικανότητας περίπου τριάντα χιλιάδων (30.000) τόνων καυσίμων για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης από τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων. Αποφεύχθηκε η έκρηξη της δεξαμενής επειδή προέκυψε η σοβαρή βλάβη του αεροστροβίλου ο οποίος τροφοδοτείτο με καύσιμο από την δεξαμενή Νο1.

«Με πολεμούν»

Έκτοτε άρχισαν τα αντίποινα εις βάρος του, δια του λόγου ότι προσπαθούσε με κάθε νόμιμο μέσο να αποκαλύψει την διαφθορά η οποία υπήρχε και υπάρχει στους κόλπους της Διοίκησης της ΔΕΗ.

Όπως ο ίδιος λέει πλήρωσε το θάρρος του να καταγγείλει την κακή ποιότητα των καυσίμων με ψυχολογικές πιέσεις και βασανισμούς. Βίωσε την πλήρη απομόνωση από τους συναδέρφους του, κατηγορήθηκε ως συκοφάντης, τον «βάφτισαν» επίορκο, του άσκησαν αγωγή, τον υποβίβασαν σε θέση άσχετη με το αντικείμενο του, τον εξανάγκασαν να κάνει την δουλειά του γραφιά και στο τέλος έφθασαν στο σημείο να τον θέσουν και σε αργία!

Μέσω πολυσέλιδης αγωγής που έχει καταθέσει και ζητά το αστρονομικό ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, οι προϊστάμενοι του και συνάδερφοι του κάνουν ότι μπορούν για να τον συνθλίψουν επειδή είχε το ήθος και την αξιοπρέπεια να πράξει το αυτονόητο: να καταγγείλει τα κακώς κείμενα.

Ενώ θα έπρεπε να απολαμβάνει τις ευεργεσίες του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος για την προστασία του κράτους, βάση των διεθνών και εγχώριων νομοθετικών διατάξεων, εντούτοις ο κ. Αλιφιεράκης κατήγγειλε στην εκπομπή ότι έχει στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση ηθικής και όχι μόνο εξόντωσης του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ