Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Διαμορφώνεται η τελική πρόταση προς τους δανειστές – Σενάρια αύξησης του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ

Την τελική, διαμορφωμένη πρόταση προς τους δανειστές ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετά τις άκαρπες συνομιλίες στο Παρίσι. Για αυτό το σκοπό, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Χαρδούβελη, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες.

Εν τω μεταξύ, τα σενάρια για το πώς θα επιτευχθεί η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα δίνουν και παίρνουν, με το τελευταίο να αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, από το 6,5% που ισχύει σήμερα, στο 8% ή ακόμα και στο 10%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να επεξεργαστεί και να κοστολογηθεί το σχέδιο αυτό.

Σημειώνεται ότι από την ενδεχόμενη αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5%, θα επιβαρυνθεί η τιμή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και υπηρεσίες ξενοδοχείων.

Κοινοτικές πηγές, αν και επιβεβαιώνουν ότι η τρόικα επιθυμεί ένα μέτρο αύξησης του ΦΠΑ, δεν εκφράζουν τη σιγουριά ότι οι δανειστές θα δεχτούν ό,τι τους προτείνει η κυβέρνηση, καθώς η τρόικα φαίνεται να προτιμά την κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτά ισχύουν συντελεστές 5%, 9% και 16% αντί 6,5%, 13% και 23% που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών και από άλλα υπουργεία να κοστολογήσουν άλλα πιθανά μέτρα άμεσης και μόνιμης δημοσιονομικής απόδοσης, μεταξύ των οποίων και η μετάταξη προϊόντων και αγαθών από το 13% στο 23% ΦΠΑ.

«Πολλά γίνονται, πολλά λέγονται», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η τρόικα ζητά αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς να προχωρήσει σε άλλες δηλώσεις.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ