Του Θάνου Πασχάλη
Έκπληξη που θα συνταράξει και θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό ετοιμάζεται οσονούπω.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ereportaz οι παπανδρεϊκούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να πουν το όχι στη Βουλή στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης μετά τη συμφωνία με την Τρόικα “πυροδοτώντας” τις εκλογές και ανατρέποντας τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.
Η έκπληξη αναμένεται να γίνει στην ψήφιση του Προϋπολογισμός την ερχόμενη εβδομάδα, στον οποίο πρόκειται-εκτός απροόπτου- να προστεθεί ως τροπολογία η νέα συμφωνία μετά την αξιολόγηση.
Αν η τροπολογία με τα μέτρα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης οι φίλα προσκείμενοι στον Γιώργο Παπανδρέου
βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (περίπου 5-6) σχεδιάζουν να την καταψηφίσουν ,υπερψηφίζοντας μόνον τον Προϋπολογισμός.
Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν καθώς όπως φαίνεται αλλάζει το πολιτικό τοπίο στο παρασκήνιο…
Το email Χαρδούβελη στα…χέρια της τρόικας
Στα χέρια της τρόικας βρίσκεται πλέον το νέο πακέτο μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Έως την τελευταία στιγμή, νέα μέτρα «μπαινοβγαίναν» διαρκώς στη λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση κάνει ώρα μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% , ενώ έχει αποκλείσει πλήρως κυρίως την περίπτωση κατάργησης της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Για να τα εξισορροπήσει αυτά, προτείνει αύξηση ΦΠΑ στον Τουρισμό, από 6,5% σε 13%, όπως ίσχυε προ διετίας και αφού ο κλάδος είναι από τους ελάχιστους που παρουσιάζει άνοδο μέσα στην κρίση. Επιπλέον θα γίνουν εξοικονομήσεις σε συντάξεις, ΕΚΑΣ, δημόσιο.
Μένει όμως να φανεί αν πείστηκαν έτσι οι δανειστές ή θα πιέσουν για ακόμα περισσότερα. Σύμφωνα με πηγες, στο «πακέτο μέτρων» που προσφέρει στην Τρόικα η κυβέρνηση για να επιστρέψει στην Αθήνα, έχουν προστεθεί τα εξής μέτρα:
1. Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%.
2. «Πάγωμα» των συντάξεων την διετία 2016-2017
3. Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για γεννηθέντες από το 1975 και μετά
4. Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο)
5. Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.
6. Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015
7. Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάσταση από μπόνους αποδοτικότητας
8. Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών στο δημόσιο
Επιπλέον, αν χρειαστεί, λένε αρμόδιες πηγές, ίσως κάνει ξανά και κάποιες αλλαγές στη νέα ρύθμιση στην εφορία. Δεν θέλει όμως να πέσει κάτω από τον «μαγικό αριθμό» των 100 δόσεων που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, αλλά εξετάζει «διορθώσεις», όπως να τεθούν περιουσιακά κριτήρια και να αποκλειστούν από τις δόσεις όσοι χρωστούν μεν πολλά, αλλά έχουν να πληρώσουν. Την τύχη του μέτρου θα κρίνει η είσπραξη των φόρων του Νοεμβρίου, που ολοκληρώθηκε χθες που ήταν η τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα – και η πρώτη της εφαρμογής των ρυθμίσεων. Αν στις αρχές Δεκεμβρίου φανεί πως η ρύθμιση είχε ως συνέπεια ακόμα μεγαλύτερες απώλειες εσόδων και η «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο, τότε η Τρόικα θα επανέλθει ζητώντας κατάργηση της ρύθμισης ή επαναφέροντας ξανά θέμα κατάργησης τα έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Υπό το φόβο αυτό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα περάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επικυρώνεται μετά από ένα 6μηνο από τη βουλή.