Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας

O Σταύρος Δήμας είναι ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμα του πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

O υποψήφιος πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΣταύρος Δήμας, ερωτηθείς αν απευθύνει πρόσκληση στα κόμματα να τον ψηφίσουν, εξέφρασε την επιθυμία του να συμβάλει στην ενότητα του ελληνικού λαού.

Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την πρόταση της κυβέρνησης για την υποψηφιότητά του, ο κ. Δήμας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τις ΚΟ των κομμάτων αλλά και όλους εκείνους που ανεξάρτητα αν θα τον ψηφίσουν, όπως ανέφερε, είπαν καλά λόγια για εκείνον.

Στην ερώτηση αν εκτιμά ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται κατ’ ελάχιστο για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας απάντησε: «Ναι, το ελπίζω».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Δήμας που ήταν επιλογή και του κ. Βενιζέλου θα είναι υποψήφιος και στις τρείς ψηφοφορίες. «Είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, που εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο Σταύρος Δήμας συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος στην Κομισιόν ανήκει στα φαβορί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί στις 15:00 μετά την συνάντηση Α. Σαμαρά- Ευ. Βενιζέλου, ωστόσο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόταση της κυβέρνησης μέσω διαγγέλματος λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

O κ. Δήμας εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «θα μιλήσει ο πρόεδρος».

Ποιος είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός και Επίτροπος. Ο Σταύρος Δήμας είναι ο άνθρωπος που επέλεξε η κυβέρνηση για να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Απριλίου του 1941 και σπούδασε οικονομικά και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και της Νέας Υόρκης.

Εργάστηκε ως δικηγόρος στην νομική εταιρεία της Wall Street, «Sullivan & Cromwell» (1969-1970) και για τη νομική υπηρεσία της Διεθνούς Εταιρείας Οικονομικών στην Παγκόσμια Τράπεζα (1970-1975). Την περίοδο 1975-1977 ήταν Αναπληρωτής Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης.

Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1977. Συνολικά, εξελέγη 10 συνεχόμενες φορές μέχρι το 2004. Έγινε υπουργός για πρώτη φορά το 1980 όταν ανέλαβε το υπουργείο Εμπορίου μέχρι το 1981. Διατέλεσε επίσης υπουργός Γεωργίας (1989-1990) και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1990-1991). Την περίοδο 1985-1989 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Μάρτιο του 2004 ο Κώστας Καραμανλής τον επέλεξε ως τον Έλληνα Επίτροπο στην Κομισιόν. Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις και από τον Νοέμβριο 2004 εκείνο για το Περιβάλλον. Σε αυτή τη θέση έμεινε μέχρι τη λήξη της πρώτης θητείας της Επιτροπής Μπαρόζο το 2009.

Το 2011 όταν αναζητούνταν… πρωθυπουργός για να διαδεχτεί τον Γιώργο Παπανδρέου, είχε ακουστεί ξανά το όνομά του. Τελικά τη θέση πήρε ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Σταύρος Δήμας έγινε υπουργός Εξωτερικών.
Από τον Ιούλιο του 2010 μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η πρώτη αντίδρασης της Κουμουνδούρου

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Σταύρο Δήμα και την πιθανή υποψηφιότητα του τελευταία για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήρθε και η αντίδραση από την Κουμουνδούρου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως δεν είναι θέμα προσώπου. Ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν κακή γνώμη για τον Σταύρο Δήμα, αλλά δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ