Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Στην έφηβη Μαλάλα και τον Ινδό ακτιβιστή Καϊλάς Σατιάρτι τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης – Live μετάδοση

Στην Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον Ινδό ακτιβιστή Καϊλάς Σατιάρτι απονεμήθηκαν σήμερα τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης, μετά από δύο ημέρες τιμητικών εκδηλώσεων για τις προσπάθειές τους για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Σημειώνεται ότι η Μαλάλα, η οποία είχε τραυματιστεί από πυρά των Ταλιμπάν διότι αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, έγινε σήμερα το νεότερο πρόσωπο στο οποίο έχει απονεμηθεί ποτέ το Νόμπελ.

Η Πακιστανή έφηβη έχει επαινεθεί ευρύτατα για την παγκόσμια εκστρατεία που ξεκίνησε αφότου μέλη του κινήματος των Ταλιμπάν την πυροβόλησαν μέσα σε ένα σχολικό λεωφορείο το 2012. «Λέω την ιστορία μου όχι επειδή είναι μοναδική, αλλά επειδή δεν είναι», τόνισε η 17χρονη Γιουσαφζάι, πιο γνωστή με το μικρό της όνομα, που χρησιμοποίησε στον τίτλο του βιβλίου που εξέδωσε και του ιδρύματος που συνέστησε.

Ο Σατιάρτι, ο οποίος πιστώνεται πως έσωσε περίπου 80.000 παιδιά που εργάζονταν υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε δουλεία, μερικές φορές έπειτα από βίαιες συγκρούσεις, κράτησε χαμηλό προφίλ στο Όσλο, σημειώνοντας: «Έχασα δύο από τους συνεργάτες μου», είπε αναφερόμενος στις προσπάθειές του, και πρόσθεσε: «Το να μεταφέρω το άψυχο σώμα ενός συνεργάτη μου που μαχόταν για την προστασία των παιδιών είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ, ακόμη και τώρα που κάθομαι εδώ για να παραλάβω το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης».

Αν και η προσοχή επικεντρώθηκε αναμφισβήτητα στο Όσλο σήμερα όπου έγιναν και οι παραπάνω απονομές, οι τιμηθέντες με τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, Χημείας, Φυσικής, Ιατρικής και Οικονομίας συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη για να τους απονεμηθούν τα βραβεία τους από τον μονάρχη της Σουηδίας εντός της ημέρας.

Παρακολουθήστε ζωντανά την απονομή στη Στοκχόλμη εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ