Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ο «πόλεμος» με την Coca Cola

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πανόπουλος, Άννα Χατζηγεωργίου

Μάχη Δαβίδ και Γολιάθ θυμίζει ο αγώνας των απολυμένων εργαζομένων της Coca Cola 3E ενάντια στην εταιρεία από την οποία ζητούν να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης που έβαλε «λουκέτο». Με το σύνθημα «ούτε γουλιά» οι εργαζόμενοι της Coca Cola διεκδικούν, εδώ και 14 μήνες, με καθημερινό αγώνα, το δικαίωμα στην εργασία.

Οι απολύσεις με… ενημερωτικά φυλλάδια

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Coca Cola Θεσσαλονίκης, κ.  Γρηγόρης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο e-reportaz.gr, αναφέρθηκε στην διακοπή της παραγωγής, στο κλείσιμο έξι εκ των εννέα εργοστασίων της εταιρείας στην Ελλάδα, στις εξελίξεις στην δικαστική διαμάχη μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας, στην πρώτη δικαστική νίκη των υπαλλήλων, αλλά και στην αδιαφορία των μίντια για το ζήτημα. 

1424528_409229935873455_1451773651_n

Ο αγώνας των εργαζομένων της Coca Cola Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στις 30/9/2013, όταν, στις 12 το μεσημέρι, οι υπάλληλοι του τμήματος διανομής της μονάδας, επέστρεψαν στον χώρο του εργοστασίου, έπειτα από μια ακόμη ημέρα εργασίας. Όπως κατήγγειλε ο κύριος Παπαδόπουλος, στον χώρο του εργοστασίου τους περίμεναν έξι δικαστικοί επιμελητές, οι οποίοι τους μοίρασαν, δήθεν, ενημερωτικά φυλλάδια της εταιρείας, τα οποία τους ζήτησαν, μάλιστα, να υπογράψουν πως παρέλαβαν.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι υπάλληλοι, στην πραγματικότητα επρόκειτο για τα έγγραφα των απολύσεων τους, τα οποία κλήθηκαν να υπογράψουν εν αγνοία τους, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία τους με δόλο.

«Ήρθαν 12 η ώρα το μεσημέρι, ενώ είχαμε βγει στις δουλειές μας, έξω. Γυρνώντας προς το εργοστάσιο -γιατί εμείς είμαστε στη διανομή, στα φορτηγά- έξω αντικρίσαμε έξι δικαστικούς επιμελητές, που, μάλιστα, μας είπαν ότι δίνουν κάτι φυλλάδια ενημερωτικά της εταιρείας, για να βάλουμε υπογραφή ούτε καν έγινε διαβούλευση με το Σωματείο ούτε γνωρίζαμε. Προσπάθησαν στην αρχή να ξεγελάσουν τον κόσμο, για να βάλει την υπογραφή, για να παραδώσουν τα χαρτιά που ήταν οι απολύσεις. Οι πρώτοι δύο υπέγραψαν. Μετά, οι υπόλοιποι, αφού είδαμε τι γίνεται, δεν τα υπογράψαμε», εξηγεί ο κύριος Παπαδόπουλος.

Όπως, μας διευκρίνισε και η κυρία Μαρία Μόσχου, νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων της Coca Cola Θεσσαλονίκης, η εν λόγω μονάδα απασχολούσε αρχικά έως και περίπου 400 άτομα, τα οποία άρχισαν σταδιακά να απολύονται, από τη στιγμή που διακόπηκε η παραγωγή, στις αρχές του 2012. Μέχρι να γίνουν οι απολύσεις του τμήματος διανομής, τον Σεπτέμβρη του 2013, ενώ το εργοστάσιο είχε πάψει να παράγει, μερικά τμήματα, τα γραφεία και οι αποθήκες συνέχιζαν να λειτουργούν. Το καθεστώς των απολύσεων, όμως, μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στη μονάδα έως σήμερα σε 50 υπαλλήλους.

«Πριν τρία χρόνια ήμασταν 480 και τώρα, έτσι και φύγουμε οι τελευταίοι 50, στην ουσία δεν υπάρχει εργοστάσιο στην Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο πρόεδρος των υπαλλήλων, ο οποίος σχολίασε, επίσης, ότι η εταιρεία διατηρούσε συνολικά εννέα μονάδες στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι έξι έχουν κλείσει, ενώ, από τις εναπομείνασες, η μία λειτουργεί μόνο εποχιακά (Ηράκλειο Κρήτης), ενώ σε άλλη (Βόλος) η παραγωγή έχει μειωθεί στο μισό. Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, κατηγορούν την εταιρεία ότι, ενώ ισχυρίζεται δημόσια πως «μένει» στην Ελλάδα, ουσιαστικά διακόπτει την παραγωγή στις ελληνικές μονάδες, για να την διατηρήσει πλέον στη Βουλγαρία.

Τι απαντά η Coca Cola 3E

Διαφορετική είναι η εκδοχή για την αλήθεια των πραγμάτων απο την πλευρά της Coca Cola 3E, καθώς απαντώντας στο ereportaz.gr  η εταιρεία δεν αναφέρθηκε στο γεγονός των «ενημερωτικών φυλλαδίων», αλλά τόνισε τις προτάσεις της προς τους εργαζόμενους που θα δέχονταν την απόλυσή τους, με αντάλλαγμα κάποιες παροχές.

coca_cola_3e_370734138

Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Coca Cola 3E απαντά πως «στο πλαίσιο των σχετικών διαβουλεύσεων η εταιρεία πρότεινε, μεταξύ άλλων, να συνεχιστεί η συνεργασία με τους εργαζομένους και να συνεχίσουν να εργάζονται ως ανεξάρτητοι μεταφορείς, παρέχοντας τους ουσιαστικά κίνητρα και προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της δραστηριότητας και απασχόλησής τους. Συγκεκριμένα, στις τρεις προτάσεις που διατυπώθηκαν από το Νοέμβριο 2011 έως το Μάρτιο 2013, προτάθηκαν, μεταξύ άλλων δωρεάν μεταβίβαση των φορτηγών της εταιρείας στους οδηγούς/βοηθούς οδηγούς, με προηγούμενη λειτουργική αναβάθμισή τους με έξοδα της εταιρείας και μετατροπή τους σε φορτηγά Δημοσίας Χρήσεως, καλύπτοντας κάθε σχετική δαπάνη μετατροπής και έκδοσης αδειών στα ονόματα των οδηγών.

Ακόμα, η εταιρεία πρόσφερε στους εργαζομένους -πέραν της νόμιμης αποζημίωσης- πρόσθετο ποσό, που ξεπερνούσε κατά πολύ την προβλεπόμενη νόμιμη αποζημίωση,καθώς και σύμβαση συνεργασίας τριετούς – πενταετούς διάρκειας με τους τρέχοντες ναύλους της αγοράς».

(Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση της εταιρείας εδώ)

«Μας εξοντώνουν με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές»

Ο Γολγοθάς των εργαζομένων της Coca Cola, δεν φαίνεται να σταμάτησε την ημέρα των απολύσεων. Στην διαμαρτυρία των υπαλλήλων με μποϋκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας, η εργοδοσία απάντησε με ασφαλιστικά μέτρα και δύο αγωγές, με τις οποίες ζητούσε 250.000 ευρώ και 1.000.000 ευρώ αντίστοιχα, που στόχο είχαν, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι υπάλληλοι, τον εκφοβισμό και την οικονομική εξόντωσή τους.

«Αυτές οι αγωγές του ενός εκατομμυρίου γίνονται καθαρά για εκφοβισμό», σχολιάζει ο κύριος Παπαδόπουλος και συμπληρώνει ότι οι εργαζόμενοι της Coca Cola 3E «διεκδικούν την ακύρωση των απολύσεων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Θεσσαλονίκη».

mpoikotaz-kokakola-ergazomenoi

«Πήγαμε πόρτα πόρτα, έξω και από εργοστάσια αλλά και super market, βγάλαμε μέχρι και αυτοκίνητα με τηλεβόες, που ενημέρωναν τον κόσμο, κάναμε αφισοκολλήσεις και γενικά, όπου υπάρχει συγκέντρωση εργατών και όχι μόνο, είμαστε εκεί για να βγάλουμε οι ίδιοι το πρόβλημά μας προς τα έξω, σε όλη την Ελλάδα, γιατί αλλιώς δεν γίνεται», ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων, ενώ επεσήμανε ότι η εταιρεία αιτήθηκε στο δικαστήριο να κριθεί παράνομο το μποϋκοτάζ των υπαλλήλων.

Μάλιστα, η εργοδοσία προσπάθησε να στηρίξει το αίτημα της αυτό, κάνοντας λόγο για πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως επεσήμανε η κυρία Μόσχου. Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης και οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν, καθώς το μποϋκοτάζ δεν αποτελεί πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού, εφόσον δεν έχει στόχο να επωφεληθεί οικονομικά κάποια άλλη εταιρεία, παρά να διακηρύξει ότι «η Coca Cola 3E, ενώ είναι κερδοφόρα εταιρεία, τιμωρεί τον κόσμο που την στήριξε τόσα χρόνια, καταργεί θέσεις», εξηγεί η κυρία Μόσχου.

«Είμαστε από τα Σωματεία που δεχτήκαμε τη μεγαλύτερη φίμωση» καταγγέλλουν οι υπάλληλοι της Coca Cola Θεσσαλονίκης, καθώς δεν τους έδωσε βήμα, όπως είπαν, «κανένα από τα ΜΜΕ, τουλάχιστον τα μεγάλα».

outegoulia

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της Coca Cola Θεσσαλονίκης, κ. Παπαδόπουλος καταλήγοντας, τόνισε την πρόθεση των υπαλλήλων να συνεχίσουν τους αγώνες τους, μέχρι την τελική τους δικαίωση: «Θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας, δηλαδή το μποϋκοτάζ στην πολυεθνική, για να καταλάβει ο κόσμος ποιο είναι πραγματικά το πρόσωπο αυτής της εταιρείας. Συνεχίζουμε και πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε μία δικαίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ