Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Norman Atlantic: Εφιάλτης δίχως τέλος

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται από εναέρια μέσα η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο “Norman Atlantic” στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, είναι υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι ιταλικές αρχές έχουν μεταφέρει υγειονομικό προσωπικό επί του πλοίου προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Το υπουργείο Ναυτιλίας πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 361 σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα). Επίσης σταμάτησε επιχείρηση μετεπιβίβασης επιβαινόντων σε παραπλέον ιταλικό πολεμικό σκάφος λόγω ενίσχυσης των ανέμων.

ship2

Ένας Ελληνας επιβάτης νεκρός

nekros norman

Και ενώ μέχρι τις έξι το απόγευμα η επιχείρηση διασώσης εξελισσόταν χωρίς να υπάρχει κάποιο απρόοπτο, εκείνη την ώρα έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί από το φλεγόμενο πλοίο σε λέμβο που θα τον μετέφερε σε κάποιο από τα παραπλέοντα για να διασωθεί.

Σε νοσοκομείο στο Πρίντεζι νοσηλεύεται εκτός κινδύνου η γυναίκα η οποία έχασε τον άνδρα της στην προσπάθειά τους να μπουν στη σωστική λέμβο.

Η κ.Δούλη και ο σύζυγός της επιχείρησαν να βγουν από το πλοίο και να μπουν στη λέμβο, η οποία όμως ήταν γεμάτη με κόσμο και εκείνος παγιδεύτηκε στην γλίστρα – τη λεγόμενη τσουλήθρα – του πλοίου.

Η ίδια περιγράφοντας το περιστατικό είπε:

«Ο άντρας μου κοιμόταν». Βγήκαν από την καμπίνα τους όταν μύρισαν τον καπνό,  ο οποίος περιγράφει ότι προερχόταν από τον πίσω μέρος του πλοίου.  «Μπροστά δεν είχε φωτιά», συμπλήρωσε η ίδια.

Το σκηνικό εκείνη την ώρα ήταν χαοτικό, λέει η ίδια  «καταστροφή, ο κόσμος δεν ήξερε που να πάει».

Στη συνέχεια προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο «βαρελάκι», που φουσκώνει αυτόματα, κατά την πτώση του στη θάλασσα. Ο Γιώργος Δούλης έπεσε τραυματισμένος στη θάλασσα, όπου έπνεαν άνεμοι 10 μποφόρ και πέθανε.

διάσωση-norman-atlantic-01

Ο έλληνας Πρέσβης στην Ρώμη, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, δήλωσε ότι – σύμφωνα με την πληροφόρησή του – όλοι οι επιβαίνοντες και οι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία του.

Ο ίδιος βρίσκεται στο Μπάρι, περιμένοντας 49 διασωθέντες. Σχετικά με την πορεία των ερευνών είπε: «Περιμένουμε τη διαδικασία ρυμούλκησης. Υπάρχει πολεμικό πλοίο στο σημείο, με ιατρικό προσωπικό και μας λέει ότι όλοι είναι καλά, ωστόσο υπάρχουν κρούσματα υποθερμίας, τα οποία αντιμετωπίζονται».

Τέλος ο κ.Δεμίρης επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι.

 Δεν μπόρεσαν να το ρυμουλκήσουν

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών σταμάτησε η διαδικασία ρυμούλκησης του “Norman Atlantic” σε λιμάνι της Ιταλίας,ενώ όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Spirit of Piraeus” μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic αναμένεται να καταπλεύσει στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο πλοίο μεταξύ των 49 επιβαινόντων είναι 27 Έλληνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιταλική ακτοφυλακή, επιβεβαιώνεται πως ο καπετάνιος του Norman Atlantic βρίσκεται ακόμα στο πλοίο.

Το πλοίο και οι επιβάτες

Από τους 478 επιβαίνοντες, οι 268  είναι Ελληνες (234 επιβάτες και 34 μέλη του πληρώματος). Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας μέσω Ηγουμενίτσας.Από τις 10 π.μ. το πλοίο έχει περάσει σε ιταλικά χωρικά ύδατα και έτσι την ευθύνη και το συντονισμό της επιχείρησης έχει η Ρώμη, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Από το μεσημέρι, τα ελικόπτερα ανέλαβαν τη διάσωση των επιβαινόντων, καθώς ήταν αδύνατη η επιχείρηση με σωσίβιες λέμβους. Νωρίτερα, 150 άτομα είχαν μπει στην πρώτη που έπεσε από το Norman Atlantic, αλλά πέρασαν αρκετές ώρες προτού μεταφερθούν σε πλοίο με ασφάλεια όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτή. Σύμφωνα με την τελευταία ενημερωση του λιμενικού στις 16:30, μέχρι εκείνη την ώρα είχαν διασωθεί 158 άτομα.

Τα ελικόπτερα, ελληνικά και ιταλικά, παραλαμβάνουν ανά δύο τους επιβάτες και τους μεταφέρουν στα παραπλέοντα πλοία, αλλά και στην Ιταλία σε περιπτώσεις που κρίθηκε απαραίτητο, και εξετάζονται από γιατρούς, ενώ στη συνέχεια τους προσφέρονται ζεστά ροφήματα και κουβέρτες. Εκτός από ιταλικά, στο σημείο επιχειρεί και δύο ελληνικά Super Puma. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι επιχειρήσεις διάσωσεις θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα.

Διαβάσετε επίσης: 

Αποβιβάζονται οι διασωθέντες του Norman Atlantic στο Μπάρι (video)

Πυρκαγιά στο Norman Atlantic: Ένας Έλληνας νεκρός και δύο τραυματίες

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ