Η μετάβαση των νέων, ηλικίας μεταξύ 15-24 ετών, από την ανεργία στην απασχόληση θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, για το 2015.
Το πρόβλημα στη χώρα μας έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης, η οποία επέτεινε ένα εγγενές στοιχείο της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι νέοι ηλικίας 15-24, εμφανίζουν υψηλότερο επίπεδο ανεργίας από το γενικό ποσοστό. Ενας στους δύο νέους παραμένει εκτός αγοράς εργασίας σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά τη μικρή πλην σταθερή αποκλιμάκωση που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες το συνολικό ποσοστό ανεργίας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν, μάλιστα, ότι παρά το γεγονός πως ο πληθυσμός των νέων σε ηλικία ανέργων που ανέρχεται περίπου στις 170.000 χιλιάδες αποτελεί μικρό ποσοστό του συνόλου των ατόμων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και αγγίζουν το 1.280.000, η ανεργία των νέων παραμένει ένα κρίσιμο κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα υψηλής πολυπλοκότητας, που συσχετίζεται άμεσα με το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης, τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος της επαγγελματικής κατάρτισης και του τρόπου που αυτά διασυνδέονται με την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας.
Οι επιπτώσεις της απαράδεκτα υψηλής ανεργίας και ιδιαίτερα για ευρωπαϊκή χώρα εντός του συστήματος της Ευρωζώνης είναι πολλαπλές και έχουν κοινωνική και οικονομική διάσταση:
• Υπάρχει ο κίνδυνος, η βραχυπρόθεσμη ανεργία να μετατραπεί σε μακροχρόνια, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί η όποια απόκτηση γνώσεων, προσόντων και δεξιοτήτων. Συνεπώς, οι πιθανότητες ένταξης στην αγορά εργασίας μειώνονται προϊόντος του χρόνου της ανεργίας.
• Η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορεί να αξιοποιήσουν το πιο δυναμικό ανθρώπινο δυναμικό τους, καθώς οι δημιουργούμενες θέσεις εργασίας είναι πολύ λίγες. Πολλοί νέοι με υψηλό επίπεδο σπουδών και τεχνογνωσίας εγκαταλείπουν τη χώρα για να κατακτήσουν μια ελκυστική θέση εργασίας στο εξωτερικό. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο της μετανάστευσης σε τρίτες χώρες του πιο καλά εκπαιδευμένου ανθρωπίνου δυναμικού, δηλαδή της διαρροής των εγκεφάλων (Brain-Drain). H οικονομία και η ανταγωνιστικότητά της πλήττονται ευθέως από την εξέλιξη αυτή, καθώς η παραγωγή της καινοτομίας για την κατάκτηση ξένων αγορών προϋποθέτει υψηλό επίπεδο σπουδών και τεχνογνωσίας, το οποίο η χώρα μας αποστερείται.
Επιπροσθέτως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω και της ανατροπής της δημογραφικής πυραμίδας. Η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της επεσήμανε ότι λόγω της αύξησης της ανεργίας, κυρίως των νέων, της μείωσης του ενεργού πληθυσμού και της γήρανσης, το μερίδιο του ηλικιωμένου πληθυσμού (55 – 64 ετών) στην Ελλάδα θα αυξηθεί από το 18,5% του πληθυσμού το 2013 στο 19,1% το 2015, φτάνοντας στο 20,2% το 2060 (αύξηση 1,7% την περίοδο 2013 – 2060, ενώ ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων θα αυξηθεί από το 31% του πληθυσμού το 2013 στο 61% το 2060 (αύξηση 30%) και ο δείκτης συνολικής οικονομικής εξάρτησης, δηλαδή τα άτομα ηλικίας 15 – 74 που δεν εργάζονται σε σχέση με τους εργαζομένους, θα μειωθεί κατά 64% το 2015.
Πηγή: Καθημερινή