Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Η πρώτη εικόνα από το εσωτερικό των γραφείων του Charlie Hebdo

Ένας διάδρομος με χαρτιά στο πάτωμα, βαμμένα από το αίμα των θυμάτων της επίθεσης. Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από το εσωτερικό των γραφείων του γαλλικού σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo, εκεί όπου εχθές εκτελέστηκαν από φανατικούς ισλαμιστές 12 άτομα, και τραυματίστηκαν άλλα δέκα.

Τις στιγμές πριν την εκτέλεση περιγράφει με άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Ήταν όλοι εκεί, όπως κάθε Τετάρτη, γύρω από το οβάλ τραπέζι για την καθιερωμένη σύσκεψη σε μια ιεροτελεστία για το Charlie Hebdo. Στα αριστερά καθόταν πάντα ο Charb, ο διευθυντής σύνταξης. Δίπλα του αυτή την Τετάρτη ήταν οι γελοιογράφοι Cabu, Wolinski, Tignous, Honoré και Riss, οι συντάκτες Laurent Léger, Fabrice Nicolino και Philippe Lançon, ο οικονομικός συντάκτης Bernard Maris και οι αρθογράφοι Sigolène Vinson και Elsa Cayat.

Οι συσκέψεις ξεκινούσαν συνήθως στις 10:30 το πρωί και γρήγορα ξέφευγαν εν μέσω των «βρώμικων» ανεκδότων που ακούγονταν. Ένα το μόνιμο θέμα διαφωνίας: η μηχανή του καφέ που δε δούλευε ποτέ. Στους τοίχους καρφιτσωμένα ορισμένα από τα εμβληματικά σχέδια του περιοδικού. Ανάμεσά τους και αυτό που προκάλεσε την εμπρηστική επίθεση το 2011.

Η σύσκεψη τελείωνε όταν ερχόταν η ώρα για φαγητό στο μπιστρό Our Gang στη οδό Amelot. Μόνο που την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου κανείς δεν έδωσε το παρών.

Η σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη εδώ και μισή ώρα όταν δύο μασκοφόροι μπήκαν στο χώρο και σκόρπισαν τη σιωπή. Ήταν οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα. Ένας από τους δύο ρώτησε: Charb; και στη συνέχεια τον πυροβόλησε. Στη συνέχεια φώναξαν τα υπόλοιπα ονόματα και έριξαν τις χαριστικές βολές. Όταν έφτασαν στη Sigolène Vinson της είπαν αφού της έβαλαν το όπλο στο κεφάλι: Εσένα δεν θα σε σκοτώσουμε γιατί δε σκοτώνουμε γυναίκες, αλλά να διαβάσεις το Κοράνι».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ