Από «τρόικα» που θα αποτελείται από εκπροσώπους των ΑΕΙ, της Αρχής για την Διασφάλιση της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και του υπουργείου Παιδείας, θα καθορίζεται τελικά ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια.
Αυτό αποφασίστηκε τη Δευτέρα και μετά από σχετική πρόταση της Συνόδου Πρυτάνεων των ΑΕΙ κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων.
Παρά τη συμφωνία, δεν είναι βέβαιο εάν θα εφαρμοσθεί το μέτρο από την εφετινή χρονιά, όπως είπε και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, λόγω των εκλογών που θα γίνουν στο τέλος του μήνα.
Ωστόσο, για την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής δεν χρειάζεται, όπως είπαν τα μέλη του ΕΣΥΠ, κάποια νομοθετική κίνηση, καθώς προβλέπεται από τους ήδη υπάρχοντες νόμους και πρέπει απλά να ενεργοποιηθεί.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων είχε προτείνει εδώ και μέρες ο τελικός προσδιορισμός του αριθμού των εισαγομένων φοιτητών να καθορίζεται από «τρόικα».
Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει για το θέμα, ανέφερε ότι τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σύμφωνα με τις διεθνώς ισχύουσες βέλτιστες πρακτικές και τη συνταγματική πρόβλεψη περί αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, πρέπει να έχουν βαρύνουσα γνώμη και αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού εισαγομένων φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν.
Για το ίδιο ζήτημα, τα Συμβούλια Ανώτατης Πανεπιστημιακής (ΣΑΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), σε κοινή συνεδρίαση τους είχαν αποφασίσει ότι:
– Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων του Ν. 4009/11, άρθρα 61, 62 και 63, περί προγράμματος εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση, συμφωνιών προγραμματικού σχεδιασμού μεταξύ ΑΕΙ και Πολιτείας και κατανομής της δημόσιας χρηματοδότησης στα ΑΕΙ, με τη διαμεσολάβηση της ΑΔΙΠ. Τα άρθρα όμως αυτά δεν έχουν ακόμα τύχει εφαρμογής.
– Η αναγκαιότητα, επομένως, και το αίτημα πλήρους εφαρμογής των ανωτέρω υφιστάμενων ρυθμίσεων από το υπουργείο Παιδείας παραμένουν. Ωστόσο, παράλληλα, εν όψει της ανάγκης καθορισμού του αριθμού των συνολικώς εισαγομένων για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, εφόσον οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως, θα καταβληθεί εντατική προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής βέλτιστης λύσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τους διατιθέμενους στα Ιδρύματα πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους).