Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Επιθέσεις στο Παρίσι: Κηδεύτηκαν τα θύματα σε Γαλλία και Ισραήλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέτισε σήμερα επίσημο φόρο τιμής στους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν ως “ήρωες” στις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία, χαιρετίζοντάς τους ως “σύμβολα” της Δημοκρατίας, “που πέθαναν για να μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι”.

Σε μια συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της αστυνομίας στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος τίμησε μετά θάνατον τους τρεις αστυνομικούς -την Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ, τον Αχμέντ Μεραμπέ και τον Φρανκ Μπρενσολαρό- με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, πριν πλέξει το εγκώμιο προσωπικά στον καθένα τους, ενώπιον των συναδέλφων τους και των οικογενειών τους.

“Αυτή η γυναίκα, αυτοί οι άνδρες, μοιράζονταν μια βούληση, να προστατεύουν τους συμπολίτες τους, μοιράζονταν ένα ιδεώδες, να υπηρετούν τη Δημοκρατία”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους χαιρετίζοντας “τρεις αστυνομικούς, τρεις διαδρομές, τρία πρόσωπα της Γαλλίας”.

Η Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ, 26 ετών, με καταγωγή από το νησί της Μαρτινίκας (Γαλλικές Αντίλλες), η οποία σκοτώθηκε την Πέμπτη με μια σφαίρα στην πλάτη στο προάστιο του Παρισιού Μονρούζ, έπεσε “ως μάρτυρας”, δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Αχμέντ Μπεραμπέ, ο οποίος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι από τους φονιάδες του Charlie Hebdo την Τετάρτη στο Παρίσι, ήταν “ένα Γάλλος μουσουλμανικού θρησκεύματος”, “πολύ υπερήφανος που εκπροσωπούσε τις αξίες της Δημοκρατίας, το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους” και ο οποίος “ήξερε καλύτερα από τον καθένα ότι ο φανατισμός σκοτώνει μουσουλμάνους” παντού στον κόσμο, υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Τέλος ο Φρανκ Μπρενσολαρό, αστυνομικός στον οποίο είχε ανατεθεί η προστασία του Σαρμπ, του διευθυντή του Charlie Hebdo, “πέθανε για την ελευθερία της έκφρασης, αυτή που φτάνει ως την αυθάδεια, ως την αναίδεια”, συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

“Η μεγάλη και ωραία Γαλλία μας δεν υποκύπτει ποτέ, δεν σκύβει ποτέ. Υψώνει το ανάστημά της, είναι όρθια”, τόνισε ο Ολάντ στο τέλος της ομιλίας του μπροστά στα τρία φέρετρα που ήταν καλυμμένα με τη γαλλική σημαία.

Στο τέλος αυτής της τελετής, το Πένθιμο Εμβατήριο του Σοπέν ήχησε στην αυλή της έδρας της αστυνομίας και οι πενθούσες οικογένειες βάδισαν πίσω από τα φέρετρα, ακολουθούμενες από τον πρόεδρο καθώς και από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, με δάκρια στα μάτια.

Στο μεταξύ, στην Ιερουσαλήμ κηδεύτηκαν οι τέσσερις πολίτες που σκοτώθηκαν κατά την ομηρία στο εβραϊκό παντοπωλείο. Παρών ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της χώρας. Τα τέσσερα αυτά θύματα είναι ανάμεσα στους 17 νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη Γαλλία και ολόκληρο τον πλανήτη την προηγούμενη εβδομάδα.

Με απόφαση του Γάλλου προέδρου, χιλιάδες αστυνομικοί βγαίνουν στους δρόμους των μεγάλων γαλλικών πόλεων προκειμένου να φυλούν εβραϊκά σχολεία, ενώ παράλληλα 10.000 στρατιωτικοί αναλαμβάνουν την ευθύνη της ασφάλειας του έθνους. Όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν, τα στρατεύματα θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία από το απόγευμα της Τρίτης.

Επιπλέον, συνεχίζεται η αναζήτηση του «συνεργού» των τρομοκρατών που αιματοκύλησαν το Παρίσι. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, η αναζήτηση είναι επείγουσα καθώς «η απειλή είναι ακόμη ζωντανή» μετά τις επιθέσεις.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να εξουδετερωθούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Παρίσι δεν θα αποσύρει τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό έπειτα από τις δολοφονίες 17 ανθρώπων από ένοπλους ισλαμιστές στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τις ΗΠΑ, η Γαλλία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αεροπλάνων και στρατιωτών που εμπλέκονται στις συμμαχικές επιχειρήσεις κατά των τζιχανιστών του ΙΚ, οι οποίοι τον περασμένο χρόνο κατέλαβαν τεράστια εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

Επίσης το Παρίσι διαθέτει περίπου 3.500 στρατιώτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ στη Σαχάρα, οι οποίοι επιχειρούν κατά των ενόπλων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Ο γαλλικός στρατός επενέβη στο Μάλι για να εκδιώξει τους ισλαμιστές μαχητές από την πρώην γαλλική αποικία τον Ιανουάριο του 2013 και, όπως επισήμανε ο γάλλος υπουργός, δύο χρόνια μετά οι γαλλικές δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται κατά της “ίδιας απειλής” σε γαλλικό έδαφος.

“Είναι ο ίδιος εχθρός. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται επί του πεδίου εδώ διότι … για τα στρατεύματά μας είναι η ίδια μάχη”, δήλωσε ο Λε Ντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 αναφερόμενος στους 10.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία για την προστασία πιθανών στόχων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας.

Αργότερα σήμερα, το κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για το αν θα παραταθεί η θητεία της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ, τέσσερις μήνες μετά την έναρξή της.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εξουδετέρωσή του, ένας από τους δράστες των χτυπημάτων στο Παρίσι επικαλείται τις γαλλικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό ως έναν από τους λόγους για τις ενέργειές του, αλλά δεν έχουν υπάρξει σημαντικές εκκλήσεις στη Γαλλία για να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις επιχειρήσεις κατά των ενόπλων ισλαμιστών.

“Η απάντηση βρίσκεται εντός και εκτός της Γαλλίας. Το Ισλαμικό Κράτος είναι ένας τρομοκρατικός στρατός με μαχητές από παντού…είναι ένας παγκόσμιος στρατός που πρέπει να εξουδετερωθεί και αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε στη συμαχία”, είπε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ