Αντιδράσεις από πολλούς Βρετανούς βουλευτές έχει προκαλέσει η σύσταση του εκδοτικού οίκου Oxford University Press (OUP) προς στους συγγραφείς, σύμφωνα με την οποία τους καλεί να αποφεύγουν να αναφέρονται σε χοίρους, λουκάνικα ή άλλες λέξεις που μπορεί να σχετίζονται με αυτά, στα παιδικά βιβλία, ώστε να μην προσβάλλονται οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι.
Η ύπαρξη αυτών των συστάσεων αποκαλύφθηκε στη διάρκεια συζήτησης στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC4 με θέμα την ελευθερία του Τύπου, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Charlie Hebdo στο Παρίσι.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής Τζιμ Νότι, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έλαβα μια επιστολή εδώ, την οποία απέστειλε ο OUP προς έναν συγγραφέα που γράφει κάτι για μικρά παιδιά. Μεταξύ των πραγμάτων που απαγορεύονται στο κείμενο που έχει ζητήσει ο OUP είναι τα ακόλουθα: οι χοίροι, τα λουκάνικα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να εκληφθεί ως χοιρινό».
«Αν ένας αξιοσέβαστος εκδοτικός οίκος που συνδέεται με έναν ακαδημαϊκό ίδρυμα λέει ότι πρέπει να γράψεις ένα βιβλίο, στο οποίο δεν μπορείς να αναφέρεις τα γουρούνια επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν, τότε είναι απλώς γελοίο», πρόσθεσε ο Νότι.
Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με τα παραπάνω, ο OUP απάντησε ότι «δεν απαγόρευσε εντελώς τους χοίρους ή το χοιρινό από τα βιβλία του», και ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατα αλλαγές στις συστάσεις του.
Το όλο θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Βρετανία, με το συντηρητικό βουλευτή, Φίλιπ Ντέιβις, να δηλώνει σχετικά: «Πώς στο καλό μπορεί κάποιος να θεωρήσει προσβλητική τη λέξη “γουρούνι” ή “χοιρινό”;» «Καμία λέξη δεν είναι προσβλητική. Το συγκείμενο στο οποίο χρησιμοποιείται μπορεί να είναι προσβλητικό».
Παράλληλα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εβραϊκής Ηγεσίας, του συμβουλίου που εκπροσωπεί τους εβραϊκούς θεσμούς στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι η εβραϊκή θρησκεία απαγορεύει την κατανάλωση χοιρινού, «όμως όχι την αναφορά του ονόματος ή την αναπαράσταση του ζώου».