Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Το «άγνωστο» ρήγμα του Αμαρουσίου που ταρακούνησε την Αθήνα

Από το «άγνωστο», μέχρι σήμερα, ρήγμα του Αμαρουσίου, προήλθε ο σεισμός των 3,3 βαθμών που ταρακούνησε σήμερα την Αττική, γεγονός που έκανε εντύπωση στους κατοίκους, που δεν είχαν ακούσει ποτέ ξανά ότι υπάρχει ρήγμα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους επιστήμονες, υπάρχουν τουλάχιστον 30 ρήγματα στην Αττική, και συγκεκριμένα, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις σεισμολόγων, ουσιαστικά υπάρχει ένα «δίκτυο» ρηγμάτων που απλώνεται κάτω από τις γειτονιές της Αθήνας, όπως είναι το Αιγάλεω, η Λυκόβρυση, η Κυψέλη, ο Πειραιάς, η Κηφισιά, οι Αχαρνές και τα Λιόσια.

1

Οι σχετικές έρευνες του υπεδάφους των Αθηνών έγιναν το 1999. Όπως αποδείχτηκε σε αυτές, τα αθηναϊκά ρήγματα αποτελούν επιμηκύνσεις ευρύτερων ρηγμάτων, όπως αυτό της βόρειας Πεντέλης, που εκτείνεται ως την Κηφισιά, ή το ρήγμα του Μενιδίου που αγγίζει τη Λυκόβρυση και τη Μεταμόρφωση. Επίσης, αυτό που ξεκινά από την Κακιά Σκάλα και καταλήγει στη δυτική Αττική στην Πετρούπολη και το Αιγάλεω.

Όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια και μετά από σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο διάφορες πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής, όπως το Γαλάτσι, το Μαρούσι, αλλά και παλαιότερα ο Πειραιάς, η Κυψέλη και το Παγκράτι, μπορούν να εκδηλωθούν σεισμοί με επίκεντρα εντός της Αττικής.

Βέβαια, σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι σεισμοί αυτοί δεν έχουν ξεπεράσει τα 3,4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με τις μελέτες επιστημόνων τα ρήγματα της Αττικής μπορούν να «γεννήσουν» σεισμούς με μέγεθος έως 6 Ρίχτερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ