Των Πέτρου Κουσουλού, Δημήτρη Πανόπουλου
Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το παρασκήνιο της παρ’ ολίγο δολοφονικής έκρηξης στο σπίτι της προέδρου Εφετών, Παρασκευής Καλαϊτζή, στις 22 Νοεμβρίου 2012, περιέχονται στην ογκώδη δικογραφία του κυκλώματος εκβιαστών. Πολλές απαντήσεις στο ποιοι τίναξαν στον αέρα το σπίτι της δικαστού στο Χαλάνδρι δίνει μέσω των καταθέσεών της η Λίτσα.
Ωστόσο στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και άλλα άτομα, καθώς «ανώνυμη επιστολή» που ταχυδρομήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2013 στην Ασφάλεια «κατονομάζει» και άλλους υπόπτους, μεταξύ των οποίων και έναν αλλοδαπό ο οποίος στο παρελθόν είχε αποπειραθεί να κάνει «δουλειές» με τον πιστολέρο της Αγίας Νάπα, Δημήτρη Μαμαλικόπουλο.
Στον φάκελο υπάρχουν όμως και πολλές ασάφειες ενώ νομικοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανόν η ανώνυμη και ανορθόγραφη –όπως χαρακτηρίζεται στο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ- να αποτελεί ένα… μέσο διασύνδεσης διαφόρων ποινικών που εμπλέκονται σε μια σειρά από υποθέσεις των τελευταίων ετών.
Οι καταθέσεις της «Λίτσας»
Το βαθύ λαρύγγι της υπόθεσης, εξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού, η γνωστή σε όλους πλέον «Λίτσα» η οποία έχει ήδη υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και πιθανότατα βρίσκεται στο εξωτερικό, κατέθεσε ότι το καλοκαίρι του 2012, μετά την δίκη Παναγόπουλου και την ανακοίνωση των ποινών, ο Βλαστός, κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου, υπαγόρευσε και έγραψε σε ένα χαρτάκι στην ξαδέρφη του την διεύθυνση της προέδρου Καλαιτζή Παρασκευής στο Χαλάνδρι και της είπε να την παρακολουθήσει και να δει αν μένει εκεί.
«Την πρώτη φορά πήγα αλλά δεν την είδα την Πρόεδρο. Μετά από δυο τρεις μέρες και πάλι δεν την είδα. Μετά άφησα να περάσει ο Αύγουστος γιατί δεν την έβλεπα και υπέθεσα ότι είχε πάρει άδεια και ξαναπήγα τον Σεπτέμβριο. Μέσα στον Σεπτέμβριο τελικά την είδα. Συγκεκριμένα ήταν 7:30 το πρωί όταν ήρθε ένα Citroen έξω από το σπίτι. Βγήκε ένας άνδρας από μέσα, έκανε ένα τηλέφωνο και μετά από λίγο βγήκε η Πρόεδρος. Μπήκε στo αμάξι και φύγανε. Εγώ μετά έφυγα και δεν την ακολούθησα. Την παρακολούθηση την έκανα μέσα απ το αμάξι μου που το είχα παρκαρισμένο στον ίδιο δρόμο λίγο πιο πάνω απ το σπίτι της. Έβλεπα από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου μου, φόραγα γυαλιά ηλίου και δεν είχα μεταμφιεστεί. Απλά ήμουν πολύ φυσιολογική. Την ίδια μέρα με πήρε ο Βλαστός και του είπα :«Όλα εντάξει» και στο πρώτο επισκεπτήριο του είπα όλες τις λεπτομέρειες από κοντά».
Το πρώτο «συμβόλαιο θανάτου»
Σε συμπληρωματική κατάθεση της στην ασφάλεια, η Λίτσα ανέφερε οτι η έκρηξη δεν ήταν η μοναδική απόπειρα δολοφονίας της Παρασκευής Καλαϊτζη αφού υπήρχε κι άλλο συμβόλαιο θανάτου που έμεινε ανολοκλήρωτο. Συγκεκριμένα, συνεργός του Βλαστού είχε αναλάβει να εκτελέσει με όπλο την Πρόεδρο Εφετών και τον αστυνομικό που είχε ως ασφάλεια αλλά λίγες μέρες πριν δράσει, τον συνέλαβε η αστυνομία για “μπραβιλίκια”.
Σε ένα απο τα επισκεπτήρια μετά τις ποινές που είχε επιβάλει το δικαστήριο για την υπόθεση Παναγόπουλου, ο Βλαστός μου είχε πεί για την Καλαϊτζη: «θα δείς τι θα πάθει αυτή. Συνενοήσου με τον Ζ. και πήγαινε να του δείξεις το σπίτι της. Βγάλε φωτογραφίες την Καλαιτζή ή βρες φωτογραφίες της από το ίντερνετ και δειξ τες στον Ζ. για να ξέρει ποια είναι μην φάμε λάθος άνθρωπο. Κάπου στον Σεπτέμβριο του 2012 συναντήθηκα με τον Ζ. στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και πήγαμε στο σπίτι της Καλαιτζή. Παρκάραμε μακριά και πήγαμε με τα πόδια γιατί είχε λαϊκή. Του έδειξα ακριβώς ποιο ήταν το σπίτι της και του είπα να έχει τον νου του επειδή την φυλάνε αστυνομικοί και συγκεκριμένα τουλάχιστον ένας που είχα δει και την πάνε και την φέρνουν με αυτοκίνητο της αστυνομίας, όχι περιπολικό. Ο Ζ. μου είπε «τότε θα φύγει κι αυτός μαζί». Εκεί πλέον κατάλαβα ότι την Καλαϊτζη θα την σκότωναν και δεν είχαν ενδοιασμό να σκοτώσουν και τον αστυνομικό.
Του περιέγραψα φυσιογνωμικά πως είναι η Καλαϊτζη και του είπα ότι δεν βρήκα φωτογραφία της να του δείξω και να προσέχει μην γίνει κανα λάθος γιατί μένουν κι άλλοι εκεί. Τότε μου είπε «μην αγχώνεσαι θα παρακολουθήσουμε πριν γίνει ότι γίνει». Τελικά ξέρω ότι αφού έπιασαν τον Ζαμπούνη για μπραβιλίκια σε μαγαζιά, δεν σκότωσαν με όπλα την Καλαιτζή αλλά της έβαλαν βόμβα.
Καταθέτοντας στους αστυνομικούς του Τμήματος Εκβιαστών τόνισε ότι ο Βλαστός δεν της έχε πει τίποτα από το τηλέφωνο για την έκρηξη και χαρακτηριστικά ανέφερε οτι “όταν συναντηθήκαμε στο επισκεπτήριο στην φυλακή Τρικάλων μετά την έκρηξη, μου είπε συνθηματικά «είδες τι έγινε εκεί πέρα στο Χαλάνδρι; Άστη να μάθει να μοιράζει ισόβια». Μου είπε μόνο αυτό διότι φοβόταν ότι τον παρακολουθούσαν στα επισκεπτήρια και δεν μπορούσε να μιλήσει εντελώς ελεύθερα. Για την δολοφονία της και την βόμβα είμαι σίγουρη ότι το αποφάσισαν από κοινού ο Βλαστός και ο Σκαφτούρος. Για τον Στεφανάκο ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση ότι ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή ότι και αυτός ήταν μαζί τους, αλλά όπως έχω πει τα περισσότερα τα κάνει ο Βλαστός σαν «μπροστινός» και φαίνεται πιο πολύ αυτός και αμέσως μετά φαίνεται ο Σκαφτούρος».
Οι καταθέσεις της δικαστή και οι επισκέψεις των δικηγόρων
Τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό και τους συνεργούς του, όπως αναφέρονται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, είχε “δείξει¨ ως υπεύθυνους της έκρηξης έξω από το σπίτι της, η πρόεδρος Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζη στην κατάθεση της το 2012.
“Τελευταία υπόθεση που χειρίστηκα πριν την έκρηξη ήταν αυτή τους συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος που εμπλεκόταν ο Βλαστός, ο Στεφανάκος, ο Σκαφτούρος και άλλοι γνωστοί κακοποιοί. Όταν απαγγείλαμε την απόφαση και τις βαρύτατες ποινές, ο Βλαστός με απείλησε ευθέως λέγοντας μου «εσάς η Αγία Παρασκευή σας σώζει». Μου το είπε δυο φορές γιατί νόμιζε ότι έμενα στην Αγία Παρασκευή και μάλιστα σε σημείο καλά φυλασσόμενο.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στις αρχές Απριλίου και ενώ είχε εκδοθεί η απόφαση, ήρθε στο γραφείο της γνωστός μεγαλοδικηγόρος και σχεδόν έντρομος με βουρκωμένα μάτια «της ζήτησε να προσέχει επειδή έχει στοχοποιηθεί από τον Βλαστό».
Καταθέτοντας πάντως ο δικηγόρος επεσήμανε ότι η δικαστής παρερμήνευσε τα λόγια του και ότι εκείνος απλά θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει την Πρόεδρο να είναι προσεκτική γιατί «οι άνθρωποι σε άδικες αποφάσεις αντιδρούν και εξαγριώνονται». Επίσης ανέφεραν ότι οι πελάτες του ουδέποτε τον πληροφόρησαν αν θα προέβαιναν σε κάποια έκνομη ενέργεια.
Πάντως καταθέτοντας η γραμματέας της εφέτη επεσήμανε ότι ο δικηγόρος την είχε προειδοποιήσει να προσέχει επειδή κινδυνεύει και ότι μετά την έκρηξη της ανέφερε «την αμέριστη συμπάθεια μου στην κυρία Πρόεδρο, εγώ σας το είχα πει».
Στην κατάθεσή της η πρόεδρος Εφετών αναφέρθηκε και σε επίσκεψη άλλου δικηγόρου (στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012) ο οποίος της ανέφερε πως «με τα πλάνα που είδε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η αντίληψή του ήταν πως με την εν λόγω δολιοφθορά μπορεί να σχετίζεται ο Στεφανάκος».
Η ανώνυμη επιστολή και ο πιστολέρο της Κύπρου
Εντύπωση προκαλεί η ύπαρξη επιστολής με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2013 που εστάλη στην Ασφάλεια Αττικής από τους Άγιους Θεοδώρους Αττικής. Το κείμενο της εν λόγω επιστολής ήταν γραμμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με κεφαλαία γράμματα και πολλά ορθογραφικά λάθη, ενώ ο συντάκτης της υποστήριζε ότι ήταν τρόφιμος και κατονόμαζε επτά πρόσωπα τα οποία ήταν «υπεύθυνα» για την έκρηξη στο σπίτι της Παρασκευής Καλαϊτζή. Μιλούσε για το «μεγάλο κεφάλι» των φυλακών που ήθελε να κάνει κακό σε μια δικαστικό, έναν στρατιωτικό, έναν αλλοδαπό σιδερά, δύο τύπους που είχαν πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας, κτλ.
Καταθέτοντας στους αστυνομικούς ο 32χρονος Σύρος σιδεράς αναφέρθηκε και στην σχέση που ανέπτυξε στα Εξάρχεια (το 2012) με τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, ο οποίος στις 23-6-2012 συνελήφθη για το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα. Πρόκειται για το πρόσωπο που έχει κατονομαστεί από τον συνεργό του σε εκείνη την δολοφονία, Τάσο Τσεχιλίδη, ως μέλος της «Σέχτας Επαναστατών» που, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει την ευθύνη για την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.