Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Αντιμέτωπη με το δίλημμα: Νέα σκληρά μέτρα ή εκλογές η κυβέρνηση

Τους εσωτερικούς κραδασμούς εν όψει των επικείμενων σκληρών νέων μέτρων ήθελε να απορροφήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Στο εσωτερικό του Μαξίμου επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως η 2η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για να προλάβει η Ελλάδα την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες στο ereportaz.gr κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται, καθότι υπάρχει ολιγωρία και έντονη καθυστέρηση σε πάρα πολλά σημαντικά μέτωπα για την ολοκλήρωση της 2ης Αξιολόγησης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως αγκάθια παραμένουν στα: Εργασιακά, δημοσιονομικά (αφορολόγητο, περικοπές συντάξεων), ενεργειακά και κόκκινα δάνεια.

Το Μνημόνιο με το ΔΝΤ 

Ένα σημαντικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 2ης Αξιολόγησης είναι το νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ. Να θυμίσουμε πως στις δανειακές συμβάσεις η Ελλάδα υπογράφει ξεχωριστό Μνημόνιο με το Ταμείο, και όσον αφορά το Μνημόνιο ΙΙ, η σύμβαση με το διεθνή οργανισμό, έληξε τον Ιανουάριο του 2016. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα και Ταμείο, δεν έχουν καταφέρει να συντάξουν ένα νέο, λεπτομερές “Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP) – Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής”. Το νέο πρόγραμμα του Ταμείου θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο του κειμένου της Κομισιόν (MoU) όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα “έτρεχαν” παράλληλα, προβλέποντας όμως πάντα πιο αυστηρές δεσμεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz.gr η σύναψη τέτοιου Μνημονίου ζητήθηκε την Παρασκευή στο “mini – eurogroup” από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κάτι που δέχτηκε ο Υπουργός Οικονομικών καθότι είναι “είναι μέσα στη συμφωνία και πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος”.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάλι, φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη. Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή την Παρασκευή, αλλά και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Κ.Ε του κόμματός του, δείχνουν πως “παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ και δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων”.

Επίθεση Τσακαλώτου στο ΔΝΤ 

Έντονη κριτική στη στάση του ΔΝΤ άσκησε, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εκεί όπου, συνομιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι “το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό. “Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του”, συνέχισε.

“Το ΔΝΤ θα πρέπει να πάρει γρήγορα μία απόφαση για το τι θέλει να κάνει” υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε ότι «αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά. Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες, που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε.

Οι “αντιρρησίες” 

Νίκος Φίλης: Κριτική στους δανειστές αλλά και στους τους χειρισμούς της κυβέρνησης άσκησε ανεβαίνοντας στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “ο εχθρός στη διαπραγμάτευση είναι πολύ ισχυρός” αλλά διερωτήθηκε και “αν η ελληνική πλευρά όντως κάνει ό,τι μπορεί”
“Κάκιστοι οι αντίπαλοι, αλλά εμείς μοιάζουμε να πηγαίνουμε αμέριμνοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης σημειώνοντας ότι “η ίδια η κυβέρνηση έλεγε στις 5 Δεκεμβρίου ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα φύγει το ΔΝΤ, και δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμηση της”. Πρώτοι στο ereportaz.gr από τις 7 Φεβρουαρίου έχουμε γράψει στο ereportaz.gr για τις δεύτερες σκέψεις Φίλη για τα νέα μέτρα της 2ης Αξιολόγησης

Νίκος Μανιός: Κατηγορηματικά αντίθετος με ενδεχόμενη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου εμφανίζεται και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός όπου στις δημόσιες εμφανίσεις του λέει πως δεν “πρόκειται να ψηφίσει μείωση του αφορολόγητου ή περικοπή των συντάξεων”.

Σκληρά μέτρα ή Εκλογές 

Αυτό που διαμηνύουν εγχώριοι πολιτικοί αναλυτές αλλά και ξένα δημοσιεύματα, είναι πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ή θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην υπογραφή νέων σκληρών μέτρων ή θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Τέλος, στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης.

Ρενάτο Λέκκα 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ