Έντονες πιέσεις, οι οποίες – όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία – θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε νέο πακέτο μέτρων, δέχεται η κυβέρνηση, σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» με τους Θεσμούς, ώστε το πακέτο μέτρων να είναι διαχειρίσιμο, και να συνοδεύεται από δεσμεύσεις των δανειστών για έναν οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο και η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στη χώρα μας την Τετάρτη, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα, που θα ξεμπλοκάρει την όλη διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας, με στόχο να υπάρχει σαφής πρόοδος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ο κ. Μοσκοβισί εκτιμάται ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να δεχθεί την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, ως μία κίνηση καλής θέλησης, και στη συνέχεια να συμφωνήσει στη νομοθέτηση τουλάχιστον ενός μέρους εκ των μέτρων, που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές, με την υπόσχεση να υπάρξουν θετικές κινήσεις από την άλλη πλευρά, όπως η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητά να υπάρξει πρώτα μία συνολική πολιτική συμφωνία, και στη συνέχεια να ξεκινήσει η όποια τεχνική συζήτηση, και αυτό επειδή το Μαξίμου φοβάται ότι θα εγκλωβιστεί σε ένα δυσμενές πλαίσιο, εάν δεχθεί την έλευση των τεχνικών κλιμακίων χωρίς πρώτα να έχει επιτευχθεί αυτή η συνολική συμφωνία.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα και με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες ημέρες, «ποντάρει» και σε σχετικές πρωτοβουλίες από την Άνγκελα Μέρκελ εντός των επόμενων ημερών, βασιζόμενο στην εκτίμηση ότι η καγκελάριος θέλει να κλείσει το ελληνικό ζήτημα σύντομα, δεδομένων των επερχόμενων γερμανικών εκλογών.
Η κυβέρνηση στοχεύει, αφενός, στο να εξασφαλίσει σημαντικά ανταλλάγματα, έναντι της υποχώρησής της με την υιοθέτηση νέων μέτρων, αφετέρου να μειώσει κατά το δυνατόν το βάρος του πακέτου αυτών των μέτρων.
Συγκεκριμένα, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι ο λογαριασμός των μέτρων να πέσει από το 3,6 δισ. ευρώ, που καθορίστηκε στο τελευταίο EuroWorking Group στα 2,6 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος τους να μπαίνει στον “κόφτη” και ένα μικρό σχετικά μέρος να νομοθετείται αμέσως – κυρίως για τη μείωση του αφορολόγητου.