Την ώρα που η αγωνία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας μοιάζει να μην τελειώνει, με το αύριο να φαντάζει ακόμη αβέβαιο για αυτούς αν και έχουν παραμείνει στην πατρίδα μας αρκετούς μήνες, το «μεγάλο φαγοπότι» και η εκμετάλλευση της δυστυχίας τους συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας το ότι όπου υπάρχει πόνος, υπάρχουν και καλοθελητές που θα τον εκμεταλλευτούν.
Στο πλαίσιο αυτό, τα αλλεπάλληλα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με τη δράση διαφόρων ΜΚΟ στη χώρα μας, που στόχος τους είναι η διευκόλυνση της διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, είναι μάλλον αναμενόμενα, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι «τσουβαλοποιείται» η δράση όλων των σχετικών οργανώσεων ως «ύποπτη».
Αυτή τη φορά, τα ερωτηματικά προκύπτουν από έγγραφο το οποίο έφερε στο «φως» το newsit.gr, αναφορικά με τη δράση της δανέζικης ΜΚΟ DRC (Danish Refugee Council), η οποία έχει αναλάβει τη σίτιση, τη θέρμανση και τις παροχές φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις της αίθουσας αφίξεων και των γηπέδων μπέιζμπολ και χόκεϊ.
Με τις εικόνες από την άτυπη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό να προξενούν οργή, αναφορικά με τις συνθήκες στις οποίες ζουν εδώ και αρκετούς μήνες περίπου 1700 συνάνθρωποί μας, το γεγονός ότι η DRC έλαβε τον Απρίλιο του 2016 επιχορήγηση ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί τουλάχιστον σε απορία.
Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης που ενέκρινε η Κομισιόν για την DRC ανέρχεται στα 14,8 εκατομμύρια ευρώ με τα 5,6 να προορίζονται αποκλειστικά για τις δράσεις της οργάνωσης στο Ελληνικό.
Στο συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την δανέζικη ΜΚΟ προβλέπεται πως η DRC δεσμεύει το συγκεκριμένο ποσό προκειμένου να παρέχει για 12 μήνες σίτιση, ζεστό νερό, θέρμανση και συνθήκες υγιεινής στους 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες του Ελληνικού.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο Ελληνικό διαμαρτύρονται καθημερινά για την ποιότητα του φαγητού και τις συνθήκες διαβίωσής τους, καθώς, πέραν του κακού – πολλές φορές και μουχλιασμένου, όπως καταγγέλλουν – φαγητού, το ζεστό νερό και η θέρμανση είναι είδη πολυτελείας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα παραπάνω ισχύουν, την ώρα που στα camps, στα οποία το φαγητό έχει αναλάβει ο στρατός, το ημερήσιο κόστος ανά άτομο δεν ξεπερνά τα 3,5 ευρώ, το μισό δηλαδή από το κόστος σίτισης στο Ελληνικό.
Επίσης, όπως αναφέρει το newsit.gr που επικοινώνησε σχετικά με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το κόστος της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στη δομή του Ελληνικού δεν βαραίνει τις ΜΚΟ, με συνέπεια το κονδύλι της DRC για τη θέρμανση και το νερό να περιορίζεται στην τοποθέτηση κλιματιστικών και μπόιλερ.
Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι τον έλεγχο για την κατανομή των κονδυλίων πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εγκρίνει το σύνολο της χρηματοδότησης και να εξακριβώσει αν τελικά το… παστίτσιο στο Ελληνικό διανέμεται με τιμές αστακού.
Διευθυντής DRC: Υποκινούμενες από πολιτικές οργανώσεις οι αντιδράσεις
Διαφορετική, ωστόσο, άποψη, εμφανίζεται να έχει ο κ. Κυριάκος Γιαγλής, διευθυντής της Danish Refugee Council, ο οποίος, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο newsit.gr ορισμένοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες υποκινούνται από πολιτικές οργανώσεις και αλληλέγγυους, και για αυτό αντιδρούν.
Ενδεικτικά, ο κ. Γιαγλής αναφέρθηκε σε περιστατικό, κατά το οποίο πετάχτηκαν 450 μερίδες φαγητού μόνο μέσα σε μία ημέρα. «Έχει δημιουργηθεί μια αίσθηση αντίδρασης και δυσαρέσκειας. Οι άνθρωποι κλείσανε με λουκέτο το χώρο. Κάποιοι, μαζί με άλλες δραστηριότητες, μας κόψανε και το φαγητό. Όντως πετάχτηκαν 450 μερίδες», σημείωσε στο newsit.gr.
«Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Ελληνικό είναι Αφγανοί. Οι Αφγανοί είναι σε δεύτερη μοίρα, δεν γίνεται μια διαδικασία γρήγορη για το άσυλο. Κατά συνέπεια αυτός ο κόσμος είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένος. Διαμαρτύρονταν για να ανοίξουν τα σύνορα», πρόσθεσε ο κ. Γιαγλής και συνέχισε: «Εμείς πάμε φαγητό στο Ελληνικό από τις 12 Απριλίου. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν μπορεί το φαγητό να μην είναι καλό. Προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας με διαιτολόγο. Δίνουμε φαγητό σε 40 χώρες. Γίνεται γενική προσαρμογή, βάσει εθνικότητας και μετά βάσει θρησκείας από τους διατροφολόγους μας».
«Δεν δέχτηκαν να το φάνε. Κάποιοι θα το πέταξαν ως αντίδραση, αλλά και εμείς -εφόσον δεν θα φαγωθεί το φαγητό- πρέπει να το πετάξουμε για να πληρούνται οι υγειονομικές προϋποθέσεις. Το Ελληνικό δεν είναι κατάλληλος καταυλισμός για να στεγάζει κόσμο για αρκετό καιρό. Εμείς βοηθάμε εκεί γιατί υπάρχουν ανάγκες. Το Ελληνικό είναι μία τεράστια αποθήκη ανθρώπων», επεσήμανε ο ίδιος.
«Το Ελληνικό κατά καιρούς, έχει δεχτεί επισκέψεις από οργανώσεις και ΜΚΟ. Έρχονται άνθρωποι ενδεχομένως και με καλή θέληση. Έρχονται και από πολιτικά κόμματα. Δεν ξέρω τι λένε και τι συζητήσεις κάνουν. Από κάπου ξεκινάνε αυτά…», τόνισε ο διευθυντής της DRC.