Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Έπεσε πάνω από 60% η αξία των βιομηχανικών ακινήτων

Η αποβιομηχάνιση της χώρας που επιτάθηκε στην πενταετία της οικονομικής κρίσης έχει καταφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγορά των βιομηχανικών ακινήτων, καθώς η προσφορά είναι μεγάλη, εκτεταμένη γεωγραφικά, όταν η ζήτηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Η πραγματικότητα της αγοράς ακυρώνει στην πράξη τις αντικειμενικές τιμές αλλά και τις εκτιμημένες αξίες, όπως επισημαίνει στη Voria.gr ο κ. Στέλιος Καραπιπέρης, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων της ΔΑΝΟΣ στη Θεσσαλονίκη.

Στα χρόνια της κρίσης, υπάρχουν περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, που βιομηχανικά ακίνητα έχουν χάσει βάσει εκτιμήσεων το 60% της αξίας που είχαν προ του 2009. Αλλά, επειδή τελικώς την τιμή σε μία αγοραπωλησία την ορίζει η αγορά, διαπιστώνεται ότι όποιος θέλει να πουλήσει, εάν βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής, θα αναγκαστεί να το κάνει σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Η αποβιομηχάνιση και η κρίση έχουν δημιουργήσει «νεκρές» ζώνες, βιομηχανικά ακίνητα και αποθηκευτικούς χώρους που μένουν στα αζήτητα για μήνες και χρόνια, είτε στη δυτική Θεσσαλονίκη, είτε και ανατολικά.

Η χώρα δεν προσελκύει επενδύσεις από το εξωτερικό και δεν προσφέρεται – με το ισχύον φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο- για επενδύσεις από το εσωτερικό. Είναι άλλωστε γνωστό ότι και σε πολλές επιχειρήσεις που είναι ενεργές, υπάρχουν τμήματα που δε λειτουργούν.

Σε αυτή την κατάσταση, υπό αυτές τις συνθήκες, εάν δεν γίνουν γενναίες παρεμβάσεις για να αρχίσει να παίρνει μπρος ο δευτερογενής τομέας, η βιοτεχνία και η βιομηχανία, το απόθεμα των βιομηχανικών ακινήτων θα συνεχίσει να απαξιώνεται. Και να μη ξεχνούμε, ότι για ένα ακίνητο, για το οποίο δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά, η αξία του είναι στην πραγματικότητα μηδενική.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ