Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

14 δισ. οι εκροές καταθέσεων από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα

Στα 14 δισ. ευρώ ανεβάζει χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg τις εκροές καταθέσεων από τον Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα, μεταξύ των οποίων τα 11 δισ. ευρώ είναι οι εκροές του Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία του διεθνούς πρακτορείου, πηγή του οποίου φέρεται να είναι πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα, επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύθηκαν χθες για τον Δεκέμβριο και δείχνουν ότι η μείωση των καταθέσεων έφτασε τα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι τοποθετήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου στα 160,3 δισ. ευρώ από 164,3 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Η μείωση σημειώθηκε κόντρα στη συνήθη αυξητική πορεία που παρατηρείται κάθε φορά τον τελευταίο μήνα του χρόνου και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής αβεβαιότητας. Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 134,2 δισ. ευρώ, ενώ στα 2,2 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκροές από επιχειρήσεις. Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι στο τέλος Ιανουαρίου οι καταθέσεις θα έχουν υποχωρήσει περαιτέρω περίπου στα 150 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η μείωση οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, σε αντίθεση με τον Δεκέμβριο, ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά μήνας μείωσης των υπολοίπων, ενώ πάντα η τελευταία μέρα του χρόνου, δηλαδή η σημερινή, μπορεί να κρύβει εκπλήξεις ως προς τη συμπεριφορά μισθωτών και συνταξιούχων και τις αναλήψεις που θα κάνουν στην εκπνοή του μήνα.

Οι εκροές καταθέσεων κατά την προεκλογική περίοδο επιβεβαίωσαν πάντως για άλλη μια φορά την ευαισθησία που δείχνουν οι καταθέτες σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας. Ετσι για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια αποδίδονται ως αντίδραση στο ρευστό πολιτικό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επίπεδο των αποταμιεύσεων και των ρευστών που διατηρούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στις τράπεζες, επέστρεψε στο χαμηλό του 2012, όταν οι διπλές εκλογές και η υψηλή αβεβαιότητα εκείνης της περιόδου είχαν οδηγήσει τα υπόλοιπα στο ιστορικό ναδίρ των 150,6 δισ. ευρώ. Οι εκροές στο διάστημα Μάιος – Ιούνιος 2012 είχαν φτάσει τα 15,3 δισ. ευρώ και η εικόνα της περιόδου συγκρίνεται με τη σημερινή, όπου οι εκροές αγγίζουν το ίδιο μέγεθος.

Σημαντικό μέρος των εκροών του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οφείλεται στην ανησυχία που επικράτησε για ενδεχόμενη φορολόγηση των καταθέσεων ή ακόμα και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, φόβος ωστόσο που ήταν κατά πολύ περιορισμένος σε σχέση με άλλες κρίσιμες περιόδους. Η πλειοψηφία των καταθετών που απέσυραν κεφάλαια προτίμησαν την ασφάλεια τραπεζών του εξωτερικού ή τοποθετήσεις σε ξένους τίτλους, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις τους είναι εξαιρετικά χαμηλές. Λιγότερες ήταν οι εκροές από λογαριασμούς με μικρά ποσά της τάξης των 40.000 ή 30.000 ευρώ και οι οποίες σημειώθηκαν κυρίως μέσα στον Ιανουάριο.

Η κρίση που διανύει η χώρα από το 2009 έχει στερήσει από τις τράπεζες πολύτιμη ρευστότητα, συνολικού ύψους 77,2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Ο κύριος όγκος ωστόσο των κεφαλαίων που έφυγαν ήταν μεταξύ 2010 και 2011, όπου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 63,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ των εκροών της περιόδου είναι και τα εμβάσματα του εξωτερικού, που ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα προέλευσής τους. Εκτοτε η πορεία τους ήταν με αυξομειώσεις, με τάσεις σταθεροποίησης κοντά στα 150-160 δισ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ