Να σταματήσει τις λεκτικές επιθέσεις κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και να αποφύγει τη μονομερή καταγγελία των κανόνων, καθώς, όπως σημειώνει, σε αυτή την περίπτωση δεν θα τα έβαζε μόνο με τη Γερμανία, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» (WaS) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Σε σημερινή του συνέντευξη προς την WaS ο M. Σουλτς τονίζει ότι ο Α. Τσίπρας πλανάται εάν πιστεύει ότι μπορεί να διώξει την τρόικα και οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν παρόλα αυτά τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Γι΄ αυτό το λόγο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Welt am Sonntag, συνέστησε στον έλληνα πρωθυπουργό να μην θέσει εν αμφιβόλω τους συμπεφωνημένους με τους πιστωτές κανόνες ή να τους καταργήσει μονομερώς. «Αντί να επιμένει σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, θα έπρεπε να συζητήσει μαζί μας πώς μπορούν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του ΕΚ αποκαλύπτει ότι κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Α. Μέρκελ.
Όπως δηλώνει ο κ. Σουλτς μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν “κοντόφθαλμη” δεδομένου ότι και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει εντέλει να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα. Αναφορικά με τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης ο Μάρτιν Σουλτς σημειώνει ότι δεν τα έχει “διακρίνει ακόμη πλήρως” αλλά πιθανώς εδώ να έγκειται η ευκαιρία για να χαραχτεί από κοινού μια “εποικοδομητική πορεία”.
Σε στάση αναμονής το Βερολίνο
Πάντως, και η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα για τις προθέσεις της Αθήνας. Μόλις χθες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα περιμένει μαζί με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους να δει τα σχέδια που θα τους παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που το Βερολίνο αποφεύγει προς το παρών σχόλια και δηλώσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung κύκλοι της καγκελαρίας εκφράζουν όμως την έκπληξη τους ότι ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο κ. Σουλτς, επισκέπτονται “άρον άρον” την Αθήνα. Συνήθως είναι οι νέοι πρωθυπουργοί αυτοί που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες.
Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ είναι “αποφασισμένος” να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με κύκλους του κ. Γιούνκερ, η «φρικτή ρητορική των Αθηνών» δεν σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να διεξάγει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας το οποίο θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει την επόμενη Τέταρτη όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Πάντως, η Κομισιόν έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το καλοκαίρι.
Σαπέν: «Να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, όχι να το διαγράψουμε»
H Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη.
«Εάν μία κυβέρνηση λέει «θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ», αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης» επισήμανε ο κ. Σαπέν σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal +.
O ίδιος, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. «Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (το χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε» τόνισε ο Γάλλος υπουργός.
Κύκλοι Γιούνκερ: Yπάρχει έκτακτο σχέδιο για την Ελλάδα
Πιο θετικά είναι τα μηνύματα από την πλευρά του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ανέφερε την ύπαρξη ενός έκτακτου σχεδίου, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το καλοκαίρι, αν χρειαστεί.
Ο κ. Juncker φέρεται αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, επισημαίνοντας, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι η «φρικτή ρητορική των Αθηνών» δεν σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να διεξαγάγει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Και ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση εκλαμβάνεται η συνάντηση της ερχόμενης Τέταρτης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Jean-Claude Juncker στις Βρυξέλλες.