Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Ανδρέας Στεφανίδης: το “επιχειρείν” δεν είναι μια απλή υπόθεση στη χώρα μας

Του Θάνου Πασχάλη

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση. Μπορεί χιλιάδες νέοι να επιχειρούν σήμερα με καινοτόμες ιδέες σε διάφορους κλάδους ωστόσο οι επιτυχίες είναι πολύ λιγότερες απο τις αποτυχίες.

Ο Ανδρέας Στεφανίδης πρόεδρος απο το 2001  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών και επικεφαλής της πρότυπης θερμοκοιτίδας νέων επιχειρήσεων βιώσιμης ανάπτυξης “AEPHORIA” μιλά για τις δυσκολίες στον τομέα του “Επιχειρείν”.

“Η επιχειρηματικότητα σαν προοπτική καριέρας δεν ήταν ποτέ εύκολη. Στην εποχή όμως που βρισκόμαστε,αναφέρει, είναι ο μόνος δρόμος για να μπορούμε να έχουμε προσωπική και κοινωνική ευημερία. Πρέπει να μάθουμε να παράγουμε υπηρεσίες και προϊόντα που εξάγονται στο εξωτερικό ή να στηρίζουμε ενεργά όσες επιχειρήσεις έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και καταφέρνουν να ανοίγονται σε νέες αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως”.

Οταν τον ρωτάμε  ποιά ρίσκα χρειάζεται να πάρει ενας νέος επιχειρηματίας για να πετύχει στο αντικείμενό του κάνει λόγο για προσπάθειες που πρέπει να γίνουν με προσοχή και μέτρο..
“Όταν υπάρχει όραμα δεν υπάρχουν δυσκολίες. Πρέπει συνέχεια να βλέπουμε ξεκάθαρα τον στόχο που θέλουμε να φτάσουμε και οι δυσκολίες είναι απλώς τα σκαλοπάτια που θα μας φτάσουν στην κορυφή.

Οι στόχοι μας πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, καθημερινοί και με μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν χρειάζονται άλματα στην σημερινή εποχή. Το όραμα το δικό μου ακόμα και σήμερα είναι η στήριξη της εξωστρέφειας όλων των φορέων του Εθνικού μας οικοσυστήματος για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μοναδικός στόχος η δημιουργία αλλά και η μεγένθυση ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που θα προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας”.

Ποιές είναι όμως οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα όποιος δοκιμάζει να δημιουργήσει μια προσωπική εταιρεία απο το μηδέν; 

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα ,μας λέει ο Ανδρέας Στεφανίδης,στην σημερινή παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας είναι η παντελής έλλειψη ρευστότητας και ιδιαίτερα κεφαλαίων υψηλού ρίσκου για καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρηματικές ιδέες. Οι ευκαιρίες εύρεσης κεφαλαίων στο στάδιο εκκίνησης είναι μηδαμινές και γι΄αυτό τον λόγο πολλοί νέοι ιδρύουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Αν στο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας προσθέσουμε και αυτό της γραφειοκρατίας, καταλαβαίνεται ότι η οικονομική ανάπτυξης μέσα από την επιχειρηματικότητα θα αργήσει πολύ να έρθει στην Ελλάδα”

Μόνιμο ανασταλτικό παράγοντα για την ίδρυση μια μικρής επιχείρησης αποτελεί, τονίζει, το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας. 

“Η μη φιλική δημόσια διοίκηση αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για την Ελληνική επιχειρηματικότητα. Ακόμα και κεφάλαια να βρει μια νέα επιχείρηση, είναι τόσα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θα χάσει πολύτιμο χρόνο και χρήμα στα πρώτα και ποιο δύσκολα βήματα από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης της. Και όπως ξέρετε ο ανταγωνισμός της αγοράς είναι πολύ σκληρός. Μία νέα επιχειρηματική ιδέα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το πολύ μέχρι 2 χρόνια ! Για τον λόγο αυτό όταν οι επενδυτές δουν μία καλή επιχειρηματική ιδέα στην Ελλάδα προσπαθούν να την ιδρύσουν σε μία άλλη χώρα που έχει φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον.

Πρέπει να αποκτήσουν επιχειρηματική νοοτροπία όλοι οι εταίροι του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Η δημόσια διοίκηση, οι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια, Συλλογικοί φορείς, ερευνητικά κέντρα, κλπ.

Η γραφειοκρατία η ελλειψη χρηματοδότησης – όπως επίσης η   έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών -καθιστούν δύσκολο το εγχείρημα να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας και έτσι να μπορέσουμε να βγούμε σε νέες αγορές της Ευρώπης και του κόσμου. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας του Εθνικού μας οικοσυστήματος αποτελεί ευθύνη όλων μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ