Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

«Κάθε χρόνο και πιο λίγοι, αλλά η φωνή μας δεν θα χαθεί»

«Λιγοστεύουμε. Κάθε χρόνο. Ομως η φωνή μας δεν θα χαθεί. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού». Ισαάκ Μιζάν, αριθμός 182641, πήγε στο Αουσβιτς το 1944 σε ηλικία 16 ετών.

Σήμερα είναι 87 και μιλά εκ μέρους των τελευταίων εν ζωή επιζησάντων από τα κολαστήρια των Ναζί. Με φωνή σταθερή, λόγο διαυγή, μήνυμα ξεκάθαρο. Και δυστυχώς πιο επίκαιρο από ποτέ. Στην προχθεσινή εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα που διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, η δική του ομιλία δεν ήταν απλώς η πιο βιωματική αλλά και εκείνη που έκανε πιο επιτακτική από ποτέ, την οφειλόμενη συστράτευση στο πλευρό των Ελλήνων Εβραίων συμπολιτών μας. Εξίσου συγκινητικός ήταν και ο λόγος του γιου του Ζοζέφ, που επισκέφθηκε το Αουσβιτς πριν από μερικές ημέρες, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ημέρα που ο Σοβιετικός Στρατός έφερνε στο φως τη μεγαλύτερη φρικαλεότητα του 20ού αιώνα.

Παρά τα αδιάσειστα τεκμήρια, κάποιοι εξακολουθούν να αρνούνται το Ολοκαύτωμα των έξι εκατομμυρίων χαμένων ψυχών. Νοσταλγοί του Χίτλερ, ακόμα και στην πατρίδα μας που πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος και είδε την εβραϊκή κοινότητα σχεδόν να αφανίζεται, απολαμβάνουν υψηλά εκλογικά ποσοστά. Κρούσματα αντισημιτισμού σημειώνονται στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Σουηδία και εξαπλώνονται γεωγραφικά με μορφή μεταστατική. Σε μια τέτοια περίοδο σκοτεινών αναταράξεων, το μεγαλύτερό μας χρέος, είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς ώστε να αφομοιώσει τα διδάγματα της ιστορίας.

Αυτό ήταν άλλωστε και το εφετινό θέμα της ημέρας Μνήμης: «Εβδομήντα Χρόνια Μετά. Από τη Μαρτυρία στην Παιδεία». Φαίνεται, όμως, ότι τουλάχιστον η ελληνική διδακτέα ύλη, παρέχει πληροφορίες με το σταγονόμετρο, όπως διαπίστωσαν εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές, σε μια ειδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε ειδικά για την εκδήλωση και της οποίας μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα προβλήθηκαν προχθές.

Αυτό επισήμανε και η κεντρική ομιλήτρια, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστίνα Κουλούρη

Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, μίλησε για το ύψιστο καθήκον να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή μέσα από έναν αγώνα που θα δώσουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις εναντίον των ξενοφοβικών και ναζιστικών ιδεών. Η νέα πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα που ανέλαβε πριν από λίγους μήνες, αναφέρθηκε στην αναβίωση του τέρατος του αντισημιτισμού και την ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι πολύ πρόσφατα υπήρξε βεβήλωση του εβραϊκού κοιμητηρίου στη Λάρισα αλλά και του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα. Ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ με θαυμάσια εκφορά λόγου στα ελληνικά (έχει κάνει το διδακτορικό του πάνω στην ποίηση του Σεφέρη) τόσο στην εκδήλωση της Αθήνας όσο και σε εκείνη που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, υπογράμμισε τη δέσμευση της χώρας του στη μάχη κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού. Η Βρετανία είναι φέτος προεδρεύουσα, στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Μίνος Μωυσής αλλά και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Μωυσής Κωνσταντίνης, υπογράμμισαν το τεράστιο χρέος της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, σε μια περίοδο όπου το φάντασμα του νεοναζισμού κάνει την εμφάνισή του στη Γηραιά Ηπειρο.

«Αν κάποιος ακόμα και σήμερα αμφισβητεί την τεράστια σημασία της Επετείου για το Ολοκαύτωμα, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, να καταλαμβάνει την τρίτη θέση» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης στη δική του ομιλία στην Πλατεία Ελευθερίας την Κυριακή. Φορώντας το κεπά, μίλησε για τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός μουσείου για το Ολοκαύτωμα, στην πόλη που κάποτε ονομαζόταν «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ