Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παπανδρέου από ΣΕΦ: «Δεν αποκλείεται να ζήσουμε το έργο της Κύπρου»

Ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι «δεν αποκλείεται να ζήσουμε το έργο της Κύπρου, αναφερόμενος στις καταθέσεις»

Ηχηρό παρών και μετεκλογικά για το Κίνημα, με το Γιώργο Παπανδρέου να επαναλαμβάνει ότι θα είναι ένα «κόμμα καταλύτης».

Κατά την ομιλία του στην 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός, εκτός από την ανακήρυξη της έναρξης της οικοδόμησης του κόμματος, έδωσε και… συμβουλές στον Αλέξη Τσίπρα ενόψει των διαπραγματεύσεων, ενώ ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να ζήσουμε το έργο της Κύπρου, αναφερόμενος στις καταθέσεις. Υποστήριξε δε ότι βάζει πλάτη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν, αλλά προειδοποίησε ότι οι εταίροι μας δεν θα δεχθούν να βοηθήσουν χωρίς σοβαρό αντάλλαγμα

«Σήμερα με την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή μας, ξεκινάμε τον διάλογο για την οικοδόμηση του Κινήματος. Με κινηματικά και συμμετοχικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Παπανδρέου στην κατάμεστη αίθουσα του ΣΕΦ και ευχαρίστησε όσους έδωσαν μαζί του την μάχη των εκλογών, ενώ ο κόσμος τον διέκοπτε συχνά με χειροκροτήματα και συνθήματα. Ο κ.Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα ξεκίνημα μίας δύναμης αξιών, στελεχών και απόφασης, προαναγγέλλοντας νέα πορεία προς τον πολίτη. Επίσης, τόνισε την ανάγκη των υποστηρικτών του Κινήματος πως για να γίνει μία νέα αρχή χρειάζεται η υπεράσπιση των στρατηγικών επιλογών της περιόδου 2009-2011 και να τεθεί στον δημόσιο διάλογο μία διαφορετική ατζέντα πέραν από τον αριστερό και τον δεξιό λαϊκισμό.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι ότι η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτύχει υποστηρίζοντας ότι βάζει πλάτη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν. «Δεν μένω στο ότι εμένα με λιθοβολούσαν όλοι, όταν τότε αγωνιζόμουν να αποτρέψω την χρεοκοπία και την κατάρρευση της χώρας. Όταν μας εξύβριζαν – μας αποκαλούσαν Τσολάκογλου. Ήμασταν μόνοι τότε, αλλά δεν εύχομαι το ίδιο στην Κυβέρνηση σήμερα. Για το καλό της πατρίδας. Για το καλό του Ελληνικού λαού».

Υποστήριξε ότι το Κίνημα θα στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθεια για ελάφρυνση του χρέους και την μάχη που δίνει για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και σημειώσε όμως πως οι εταίροι μας δεν θα δεχθούν να βοηθήσουν χωρίς σοβαρό αντάλλαγμα, επανέφερε την πρότασή του για ένα Ελληνικό Σχέδιο, με βαθιές τομές και αλλαγές, κόντρα στο δίλημμα «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο».

Ο κ.Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να μην προβεί σε βεβιασμένες ενέργειες που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα παρόμοια με αυτά που έζησε η Κύπρος».

«Μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω του ELA, oι συνθήκες στον τραπεζικό σύστημα είναι τέτοιες που χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ενόψει των διαπραγματεύσεων :
– Να οργανωθεί διεθνές συνέδριο εμπειρογνώμων για το χρέος – αντί να πετάμε ενδιαφέρουσες αλλά ερασιτεχνικές ιδέες για τη διευθέτηση του ανά τις πρωτεύουσες της ΕΕ. Και μετά να τα μαζεύουμε πίσω.
– Δημοψήφισμα ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική μας δυνατότητα. Και να αποτελέσει εγγύηση προς τους λαούς της ΕΕ για μια μεταπελατειακή Ελλάδα.

Σχετικά με την “αλήθεια” που αναφέρει ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι “αλήθεια, τώρα που έγινε Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, γιατί δεν ρωτάει τους αρμόδιους της ΕΕ, ποιο ήταν τελικά το έλλειμμα της χώρας το 2009;», προκαλώντας τον νυν πρωθυπουργό να ρωτήσει αν υπήρχε τότε άλλη εφικτή λύση από αυτή που επιλέχθηκε , αν μπορούσε η Ελλάδα να βρει χρήματα από αλλού και τα αρνήθηκε, αν υπήρχε κάποιος που θα δάνειζε δεκάδες δισεκατομμύρια στην , όπως είπε, «παντελώς αναξιόπιστη και βυθισμένη μέσα στο βούρκο αγνώστου βάθους ελλειμμάτων Ελλάδα του Καραμανλή».

«Έχει χρέος να αποκαταστήσει την αλήθεια που και ο ίδιος διέσυρε για χρόνια. Έχει χρέος ως Πρωθυπουργός να πει την αλήθεια. Έχει χρέος, όχι για την δικαίωσή μας, αλλά γιατί μόνο με αλήθειες θα χτυπήσουμε τα πραγματικά αίτια, μονό σε αλήθειες θα οικοδομήσουμε γερές βάσεις για το αύριο της χώρας μας», τόνισε.

Επίσης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά για τον τρόπο που πολιτεύθηκε, για πελατειακές διευθετήσεις και ένα οικονομικο-πολιτικό κατεστημένο που κυριάρχησε, αλλά και –παρά την στήριξη που είχε- να εξασφαλίσει την οριστική και ασφαλή έξοδο από το πρόγραμμα, υπονομεύοντας παράλληλα τις προοπτικές της επόμενης κυβέρνησης με το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος, που λήγει σε λίγες μέρες.

Απάντησε δημοσίως, μάλιστα, στον κ. Σαμαρά για τα πει χάους λέγοντας πως «ξέρει καλά ότι χάος παραλάβαμε εμείς το 2009. Και παραδώσαμε μια χώρα το 2011 με όλες τις προϋποθέσεις για μια πορεία εξόδου από την κρίση» και πρόσθεσε “μήπως αλήθεια ξέχασε ότι και ο ίδιος δημιούργησε χάος επιμένοντας να πάει η χώρα σε διπλές εκλογές το 2012; Η ξέχασε την αλήθεια – ότι έπαιξε την χώρα στα ζάρια και πέταξε την καυτή πατάτα στο 2015 για να πετύχει την “αριστερή παρένθεση”, σημειώνοντας δε πως «όσοι λειτουργούν με στόχο μια “αριστερή παρένθεση” επενδύουν σε ένα εθνικό έγκλημα. Πρώτα, γιατί φαίνεται ότι δεν μπορούν να σεβαστούν την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών. Το χειρότερο, γιατί φαίνεται ότι επιθυμούν την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος. Όπως την ίδια αποτυχία εύχονταν το 2009, το 2010 και το 2011».

Σχετικά με το μέλλον τους Κινήματος, εκτιμά ότι θα γίνει καταλύτης και τόνισε ότι «μπορούμε και θέλουμε να συμβάλλουμε δημιουργικά στην επίσπευση της “επόμενης μέρας” για τη χώρα, η οποία ήδη θα έπρεπε να έχει προχωρήσει», είπε, επιμένοντας πως κανείς πια δεν μπορεί μόνος του. Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε με τη φράση «θέλουμε να γίνουμε η αλλαγή που πρεσβεύουμε», προαναγγέλλοντας νέες, καινοτόμες διαδικασίες που θα συμβάλουν στην διαμόρφωση σοβαρών συναινέσεων για μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ