Στο μαραθώνιο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε και ορίστηκε η διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα η πρώτη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων.
Όπως έγινε γνωστό, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την συνεδρίαση της Βουλής θα είναι χωρισμένες σε δύο μέρη. Σύμφωνα με συνεργάτες του, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις θα αφορούν αφ’ ενός τους επόμενους πέντε μήνες μέχρι τον προσεχή Ιούνιο και αφ’ ετέρου τα επόμενα τρισήμιση χρόνια. Το πρώτο μέρος των δεσμεύσεων, δηλαδή αυτών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα συμπίπτει με το προτεινόμενο πρόγραμμα – γέφυρα στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση.
Όπως επιβεβαιώθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο, οι προγραμματικές δηλώσεις των επόμενων ημερών θα βασίζονται σε τρεις άξονες:
– την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης (κάτι που θεωρείται και η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης)
– την επανεκκίνηση της οικονομίας
– το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων
Ειδικότερα, τα άμεσα μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο και θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση των πολιτών και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αύριο στην ομιλία του, θα είναι:
– 13η σύνταξη για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ,
– Δωρεάν ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν
– Δωρεάν μεταφορά σε ΜΜΜ για ανέργους
– Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουσίας
– Επιδότηση ενοικίου για ευπαθείς ομάδες
Μεσοπρόθεσμα θα προωθηθεί ο κατώτερος μισθός 751 ευρώ και αύξηση του αφορολογήτου.
Στελέχη της κυβέρνησης, επισημαίνουν πως μία από τις βασικές προτεραιότητες της θα είναι το “σαφάρι” για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Σέλινγκ: Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα
Με πανομοιότητες θέσεις θα προσέλθει στο Eurogroup η Αυστρία. Σε συνέντευξη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ τονίζει ότι «το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική πλευρά» και πως «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Και τότε οι εταίροι προτίθενται να κάνουν διάλογο και να βοηθήσουν».
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας απέρριψε την μετεκλογικά «αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και επαναδιαπραγμάτευση των όρων» υπογραμμίζοντας ότι «η ακύρωση μέτρων, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και κατά συνέπεια η απώλεια σημαντικών εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, πλήττουν το κλίμα εμπιστοσύνης και πρέπει να αποσυρθούν». Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ πρότεινε «μια μεταβατική λύση στη μορφή πίστωσης χρόνου στην Ελλάδα έτσι ώστε να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα». Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε τέλος ότι θα παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του έλληνα ομολόγου του στο Eurogroup.
Σουλτς: «Ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να αποβάλει τον προεκλογικό του ρόλο»
Στο προοίμιο του κρίσιμου Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και o πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, απευθύνει έκκληση στην Αθήνα να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα: «Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε οι δανειστές θα την στηρίξουν. Αν μια πλευρά αθετήσει τις συμφωνίες θα το πράξει και η άλλη. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλει η Ελλάδα στην παρούσα φάση». Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι «είναι λογικός άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις. Θα πρέπει όμως να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του ρόλο, που του επιβάλλει να εφαρμόσει με κάθε κόστος το πρόγραμμα του κόμματός του, και να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι έχει κατανόηση για την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα: «Κατά κάποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί, είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Υποσχέθηκε πράγματα που θέλει να εφαρμόσει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι σε θέση να το πράξει γιατί πάγωσε το πρόγραμμα προσαρμογής», τόνισε ο γερμανός πολιτικός. Για μια ακόμα φορά ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε την Ελλάδα να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Στο εγχείρημα αυτό η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη «ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.