Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Νέα συμφωνία: 70% Μνημόνιο και 30% εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

Συμβιβαστική λύση θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στους εταίρους στο αυριανό Eurogroup. Η λύση αυτή προτείνεται να διαρκέσει για το επόμενο 6μηνο, έως τις 31 Αυγούστου δηλαδή. Η συμφωνία προβλέπει να έχει ρόλο-«κλειδί» το ΔΝΤ, κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέχρι το καλοκαίρι και ανοχή των δανειστών για κάποιες παροχές που έχουν ανακοινωθεί.

Συμφωνία-γέφυρα αντί για Μνημόνιο

Η εξάμηνης διάρκειας συμφωνία-γέφυρα θα παρουσιαστεί στο αυριανό έκτακτο Eurogroup και θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε αυτόν τον συμβιβασμό με τους εταίρους από το να ζητήσει μια παράταση για το υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να αποκαλέσει τη νέα συμφωνία «Μνημόνιο» αλλά «συμφωνία-γέφυρα».

Ρόλο-κλειδί θα έχει το ΔΝΤ

Στο σχέδιο συμφωνίας θα έχει κεντρικό ρόλο η Τρόικα -δηλαδή και το ΔΝΤ, παρά τα περί του αντιθέτου αρχικώς λεχθέντα από την κυβέρνηση. Ο ακριβής ρόλος της Τρόικα, ο οποίος αναμένεται να αναβαθμιστεί ώστε να μην ξανάρθουν οι τεχνοκράτες επόπτες στην Αθήνα, θα συζητηθεί μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο αυριανό έκτακτο Eurogroup.

Το 70% του Μνημονίου στη νέα συμφωνία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για συμβιβαστική λύση που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης στους Ευρωπαίους εταίρους θα περιλαμβάνει 70% από το προηγούμενο Μνημόνιο και θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με καταβολή μέρους τουλάχιστον των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος, ύψους περίπου 7,2 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα- με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών (swaps) το οποίο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Ναυτιλίας Θανάση Δρίτσα για το αντίθετο.

Δραστική μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 1,5% του ΑΕΠ αντί 3% που ίσχυε ως σήμερα. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ.

Θα έχει και το 30% της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Στα μέτρα που θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους δανειστές θα συμπεριληφθούν και δέκα μεταρρυθμίσεις-«έκπληξη» όπως τις αποκαλούν στην κυβέρνηση και οι οποίες θα συζητηθούν με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία, που έρχεται σήμερα στην Αθήνα και θα δειπνήσει απόψε με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Αυτή η νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, θα περιλαμβάνει δέκα μεταρρυθμίσεις-«έκπληξη» και θα αντικαταστήσει το 30% των «σκληρών» μέτρων του Μνημονίου που δεν εφαρμόστηκαν.

Τι φέρνει ο Γκουρία στην Ελλάδα

Ο Ανχελ Γκουρία έχει ήδη επισκεφθεί πολλές φορές την Αθήνα και έφερνε σειρά προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες παρήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση στον ΟΟΣΑ (έναντι σχετικής αμοιβής) και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, των φαρμακείων, του ωραρίου των καταστημάτων και εκατοντάδες άλλες μικρές και μεγάλες ρυθμίσεις.
Η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεχθεί σκληρή κριτική από την τότε αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Κωστής Χατζηδάκης: Εμένα με κατακεραυνώνατε για τον ΟΟΣΑ, τώρα τον καλείτε ως σωτήρα
«Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την ευχάριστη έκπληξη που μου επιφύλαξε προσωπικά. Μέχρι τώρα με κατακεραυνώνατε για τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και τώρα καλείτε τον ΟΟΣΑ περίπου ως σωτήρα», ανέφερε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

«Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και τις επενδύσεις, αλλά δεν εξήγησε ούτε πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού ούτε πώς θα γίνουν επενδύσεις», είπε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης και ανέφερε πως είτε θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είτε θα εκτροχιαστούν οι προεκλογικές της υποσχέσεις.

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και την κατάληξή της, είπε πως η ΝΔ θα στηρίξει μια στροφή της κυβέρνησης στον ρεαλισμό, γιατί «η εθνική απομόνωση δεν είναι πηγή εθνικής υπερηφάνειας αλλά ήττα» και γιατί «οι ρητορικές Τσάβες υπονομεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών».

Τον ΟΟΣΑ κάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Τη φορά αυτή, όμως, ο κ. Γκουρία έρχεται μετά από πρόσκληση του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στη δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού, κατά τη θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά» -όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο κ. Γκουρία θα γευματίσει το βράδυ της Τρίτης με τον κ. Βαρουφάκη, πριν ο τελευταίος αναχωρήσει για το έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Φέρνει και έκθεση ο Γκουρία

Αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα επιστρέψει η Τρόικα ξανά στην Αθήνα, η έλευση του Ανχελ Γκουρία συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση μιας έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, «Going for Growth» («Στον δρόμο της ανάπτυξης»).
Στην έκθεση αυτή επισημαίνεται για την Ελλάδα ότι θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση, εστιάζοντας μάλιστα στην αγορά εργασίας.

Ο ΟΟΣΑ μάλιστα υπεραμύνεται των αλλαγών που έγιναν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών -όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές- συστήνοντας την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την αξιολόγηση υπαλλήλων στο Δημόσιο, βάσει ατομικών στόχων.
Εχει ενδιαφέρον να δούμε στη συνέχεια ποιες από τις αλλαγές αυτές είναι αποφασισμένη να προωθήσει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διαπραγματευθεί το «νέο συμβόλαιο» με τους εταίρους δανειστές, μετά το καλοκαίρι.

Η συνάντηση του Ανχελ Γκουρία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης, μία μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει το πρώτο επίσημο «τετ α τετ» με την καγκελάριο Μέρκελ και τους άλλους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης.

Καμμένος: Διαφωνώ με το 60% του Μνημονίου
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έδειξε να μη συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης να κρατήσει το 60-70% του πρώην Μνημονίου στο σχέδιο συμφωνίας που θα προτείνει στους δανειστές. Μάλιστα, μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη, σημείωσε συγκεκριμένα πως διαφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με το «60-70%» του Μνημονίου, αλλά και με την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

«Το να έχουμε διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσιολογικό. Στις κόκκινες γραμμές δεν κάνουμε πίσω. Αυτή είναι και η συμφωνία που κάναμε με τον κ. Τσίπρα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν υπογράψαμε χαρτιά, δώσαμε λόγο τιμής». Ερωτώμενος για το εάν η κυβέρνηση έχει plan B σε περίπτωση αδιεξόδου με τους εταίρους, ο κ. Καμμένος είπε: «Έχουμε άλλο πλάνο για να βρούμε λεφτά. Το plan Β είναι να υπάρξει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά, που μπορεί να είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα ή άλλες χώρες».

«Εχω πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία. Συζητάμε με τους Ρώσους για το plan B. Σκέφτονται να άρουν το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα και να ξαναρχίσουν τις εισαγωγές», δήλωσε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «μας ενδιαφέρει η συνεργασία για τον αγωγό με τους Ρώσους».

Θεανώ Φωτίου: Διαφωνώ με το Μνημόνιο

Την αντίθεσή της στα λεγόμενα Βαρουφάκη εξέφρασε και η αναπληρώτρια υπουργός Αλλελεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Την αντίθεσή της με τον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου εξέφρασε η κ. Φωτίου σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή με δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Σε όλα αυτά τα μέτρα του μνημονίου στα οποία εμμένουμε και ρήμαξαν την οικονομία και τον ελληνικό λαό δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Για τον πυρήνα του μνημονίου, εργασιακές σχέσεις και όλα όσα έχουμε εξηγήσει στο λαό, δεν κάνουμε πίσω», διευκρίνισε η αναπληρωτής υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ