Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τα τρία σενάρια της διαπραγμάτευσης

Ο Peter Spiegel, αρθρογράφος των Financial Times, περιγράφει τις τρεις πιθανές εκβάσεις που μπορεί να έχει το Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα.

Α. Παράταση. Η έκβαση που αποτελεί σαφή προτίμηση του Βερολίνου και των Βρυξελλών, η οποία ωστόσο έχει μειωμένες πιθανότητες. Το δεδομένο είναι ότι τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα πρέπει να κυρώσουν την παράταση, ενώ η Δευτέρα είναι η τελευταία στιγμή που η Ελλάδα μπορεί να την ζητήσει.

Β. Πρόγραμμα – γέφυρα. Ως «πρόταση του κ.Βαρουφάκη» την περιγράφει ο αρθρογράφος, με την πιθανότητα εφαρμογή της να είναι μηδενική. Παρά το ότι η Αθήνα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, η πλειοψηφία των εταίρων της Ελλάδας κατέστησε σαφές ότι δε θα γίνει αποδέσμευση κεφαλαίων χωρίς όρους.

Γ. Λήξη του προγράμματος και διεξαγωγή νέων συνομιλιών. Ο Spiegel βλέπει αυτήν την εκδοχή ως την πιθανότερη, στην περίπτωση που τα δύο μέρη επιμείνουν στις ως τώρα θέσεις τους.

ft

«Πάμε σε συμφωνία»

kubernitiko-sumbouliothetikes-oi-epafes-stin-ee.w_hr

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις δύο το πρωί το κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε με βασικό αντικείμενο την ενημέρωση των υπουργών σχετικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την αναλυτική ενημέρωση που έκαναν στους υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Κοτζιάς (για τις διμερείς επαφές που είχε σε Ρωσία και Γερμανία) είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι οδηγούμαστε σε λύση.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προσήλθε στη συνεδρίαση και ο υπουργός Οικονομικών  Γιάνης Βαρουφάκης που ενημέρωσε και από την πλευρά του τα μέλη του συμβουλίου.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει με ικανοποίηση ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν πέρασε το κλίμα της καταστροφολογίας -πχ ότι μετά την αδυναμία συμφωνίας την Τετάρτη θα γινόταν χαμός στην οικονομία. Συνέβαλε σε αυτό, εκτιμά, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Νταίσενμπλουμ μετά την οποία υπήρξε μετατόπιση του άξονα των συζητήσεων από το «εφαρμόστε το μνημόνιο» στην «αναζήτηση συμβιβασμού ανάμεσα στο παλαιό πρόγραμμα και στο νέο που προτείνει η κυβέρνηση».

Νέα παρέμβαση από Αμερική

Από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δέχτηκε την Παρασκευή τηλεφώνημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Λιου «τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και την σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Επιπλέον ο κ. Λιου «υπογράμμισε παράλληλα, την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας «επισήμανε την σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για συμφωνία με τους εταίρους, επί ενός προγράμματος που θα βάζει τέλος στη λιτότητα, μετά από 5 χρόνια πρωτοφανούς σκληρής προσαρμογής και θα θέτει σε προτεραιότητα τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».

Υπέρ ενός περαιτέρω συμβιβασμού των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη τάχθηκε την ίδια ώρα η Κάρολιν Άτκινσον, βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας με εξειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα.

Παράλληλα, όμως, κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Συνεργασία Μέρκελ – Σόιμπλε για την Ελλάδα

soible--merkel

Συνεργασία θα έχουν σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αντικείμενο της συνάντησής τους θα είναι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ευρωζώνη για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε στείλει τα δικά του μηνύματα στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ευχαρίστως να σταματήσουμε να το αποκαλούμε ‘τρόικα’, αλλά οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να συνεχίσουν τον εποπτικό τους ρόλο στην Ελλάδα.

«Από σεβασμό προς τους έλληνες φίλους μας, στο εξής η τρόικα δεν θα λέγεται τρόικα» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

Τη γνώμη του για τον Γιάνη Βαρουφάκη μετέφερε ο γερμανός ομόλογός του, μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. «O Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας διάσημος οικονομολόγος» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτηθείς για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

«Είναι ένας διάσημος οικονομολόγος που είχε ασχοληθεί εκτενώς με θέματα της αποκαλούμενης ευρωκρίσης και δεν με νοιάζει αν φοράει το πουκάμισο πάνω ή κάτω από το παντελόνι, ή αν φοράει γραβάτα ή όχι» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ