Εντείνονται τις τελευταίες ώρες οι διεργασίες για την επίσημη γνωστοποίηση του ονόματος του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το όνομα του Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Πριν την ανακοίνωση του ονόματος, η οποία θα γίνει πιθανότατα αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κύκλο επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης, στελέχη της Κουμουνδούρου και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.
Ο πρωθυπουργός έχει από την πρώτη στιγμή προκρίνει την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, καθώς εκτιμά πως η επιλογή αυτή τυγχάνει και ευρείας αποδοχής και συναίνεσης.
Η ιδιότητα του Επιτρόπου αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα, δεδομένου ότι οι επαφές και τα ερείσματα που έχει στο εξωτερικό, μπορούν να «αξιοποιηθούν» όσο η διαπραγμάτευση της χώρας για το χρέος συνεχίζεται.
«Αγκάθι» σ’ αυτήν την επιλογή, φαίνεται να είναι η αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ ο οποίος δεν θέλει να χαλάσει η ισορροπία στο κολλέγιο των Επιτρόπων που σήμερα είναι 14-14 μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών.
Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται να συγκαλέσει σε συνεδρίαση μόνο το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και όχι το σύνολο των 149 βουλευτών και το όνομα θα το ανακοινώσει πιθανότατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Όπως φαίνεται, η εκλογή Προέδρου θα γίνει με μια συνεδρίαση, αφού η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου αναμένεται να υποστηριχτεί και από τη ΝΔ.
Έτσι, στις 162 ψήφους των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα προστεθούν και οι 76 αυτών της ΝΔ.
Σενάριο – έκπληξη με… “άρωμα γυναίκας”
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνει και η κίνηση-έκπληξη απο την κυβέρνηση καθώς έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου θα προτιμούσαν επιλογή προσώπου από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.
Στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» προτείνουν σθεναρά το όνομά της ενώ υποστηρίζουν επίσης και την υποψηφιότητα του παλαιού υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, Μανόλη Δρεττάκη.
Στη Βουλή άρχισε να συζητείται από χθες το ενδεχόμενο να είναι γυναίκα η διάδοχος του Κάρολου Παπούλια. Σενάρια φέρνουν ως μια εναλλακτική επιλογή τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη.
Ποιά είναι η Ιωάννα Καρυστιάνη
Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά, στις 8 Σεπτεμβρίου 1952. Είναι Ελληνίδα συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος δύο φορές, το 1998 και το 2007, και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2000.
Η πολυδιαβασμένη και πολυβραβευμένη Ελληνίδα συγγραφέας που έχει γράψει το σενάριο από τις «Νύφες» και την «Μικρά Αγγλία» έχει στο ενεργητικό της έντονη αντιδικτατορική δράση: Ενεργό μέλος της αντι-ΕΦΕΕ, πρωτοστάτησε στην κατάληψη της Νομικής και βασανίστηκε από την Χούντα. Πέρασε από ΚΝΕ-ΚΚΕ αλλά το 2004 εκδήλωσε την υποστήριξή της στον Συνασπισμό.
Έχει δηλώσει πως κατά καιρούς της έχουν γίνει προτάσεις για να πολιτευθεί αλλά δεν ενδιαφέρεται να γίνει πολιτικός. Παίρνει όμως συχνά πολιτικές θέσεις μέσα από συνεντεύξεις της και ανοιχτές επιστολές. Την Ιωάννα Καρυστιάνη πίεζε πολύ στενά το 2004, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε ευγενικά, παρά τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί με τον ίδιο. Το όνομά της επίσης είχε ακουστεί πολύ έντονα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε τελικώς.
Είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.