Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Και τώρα Αλέξη;

Υπό τον απόλυτο έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών και δη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έθεσε κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου το Eurogroup, με τη χθεσινή του απόφαση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ικανοποιώντας ένα αίτημα του Βερολίνου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν τη μεταφορά των 10,6 δισ. ευρώ που είχαν απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι, η κυβέρνηση έχει μόνο μια εναλλακτική, την ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των δόσεων. Αλλωστε, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν σαφής. Όταν ερωτήθηκε για την απόφαση να μεταφερθούν στον EFSF τα κεφάλαια του ΤΧΣ, είπε πως αυτή ελήφθη για να μη χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου.

Τι χάσαμε:

  • Η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε.
  • Θέλαμε εξάμηνη συμφωνία και πήραμε 4μηνη.
  • Ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς και το Eurogroup, πρέπει να κατατεθεί ως την Καθαρά Δευτέρα. Με τη λαγάνα (και τον χαλβά) στο στόμα.
  • Οι παλιές δεσμεύσεις (επί… Γ.Παπανδρέου) παραμένουν: Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, με καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας που θα εξεταστεί από κοινού. Μόνο υπό την αίρεση της υλοποίησης θα υπάρξει εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν.
  • Δεν προχωρούμε σε μονομερείς ενέργειες που θα επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους (άρα «παγώνουν» μέχρι νεωτέρας ορισμένες κυβερνητικές εξαγγελίες –ακόμη και οι 100 δόσεις που εξαγγέλθηκαν θα περιμένουν έγκριση και, εφόσον δεν πλήττουν τα δημοσιονομικά, τότε θα γίνουν νόμος του κράτους).
    Μας κατσικώθηκε το ΔΝΤ ως τον Απρίλιο του 2016 (κι αν είμαστε… καλά παιδιά, τότε θα φύγει).
  • Πρέπει να εκπληρώσουμε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές στο ακέραιο και εγκαίρως.

Τι κερδίσαμε:

  • Έγινε το πρώτο βήμα για τη συμφωνία
  • Αποφεύγουμε στο τετράμηνο τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.
  • Επαναδιαπραγματευόμαστε τον όρο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι εταίροι φαίνονται να δέχονται το αίτημα
  • για μείωση.
  • Ξανακερδίσαμε φτηνή ρευστότητα για τις τράπεζες, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα και θα σταματήσει η ακριβότερη χρηματοδότηση από τον ELA.
  • Αναγνωρίστηκε –ως όρος- η ανθρωπιστική κρίση
  • Θα υποβάλουμε εμείς λίστα μεταρρυθμίσεων που θέλουμε να περάσουμε

Η επόμενη μέρα

Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, καταγράφοντας παράλληλα σχόλια, πληροφορίες και εκτιμήσεις για την «επόμενη μέρα».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι:

  • – Η Αθήνα θα υποβάλει έως τη Δευτέρα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.
  • – Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη το βράδυ για να συζητήσουν τον κατάλογο των μέτρων.
  • – Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο στην Ελλάδα να ξεκλειδώσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από το πρόγραμμα διάσωσης των 240 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις.
  • – Η Ελλάδα και η Ευρώπη συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική λύση, αποφεύγοντας οικονομική καταστροφή.
  • – Η Ελλάδα κερδίζει με αυτόν τον τρόπο χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες μιας μακροπρόθεσμης λύσης για τη χρηματοδότηση της χώρας.
  • – Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι απλώς μια ενδιάμεση συμφωνία.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη χθεσινή συμφωνία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό… Όμως, η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Με παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια Τρόικα, και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο. Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου…».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ:

“Ο Σύριζα, αντί να σκίσει το μνημόνιο, έσκισε το προεκλογικό του πρόγραμμα – Μοναδική δύναμη αντίστασης στους διεθνείς τοκογλύφους η Χρυσή Αυγή. O Σύριζα διατηρεί όλα τα αιματηρά μνημονιακά μέτρα, αποδέχεται την επαίσχυντη εποπτεία της τρόικα (με άλλο όνομα) και απαρνείται τις φιλολαϊκές, προεκλογικές του υποσχέσεις για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων. Μοναδική δύναμη αντίστασης στην οικονομική κατοχή της χώρας, μοναδικό πραγματικά αντιμνημονιακό κίνημα είναι ο Λαϊκός Σύνδεσμός-Χρυσή Αυγή, γι’ αυτό και οι εκλεγμένοι βουλευτές του παραμένουν παράνομα στις φυλακές”.

Για άτακτη υποχώρηση κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας παράλληλα ως θετική έκβαση την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά για το αποτέλεσμα του Eurogroup «είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος – οριστικό ελπίζουμε – στις επικίνδυνες ανευθυνότητες. Είναι κρίμα που ήδη η χώρα πληρώνει ακριβά -γυρίζοντας πολλά βήματα πίσω, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και οικονομική δυναμική – τις προεκλογικές ψευδολογίες και τις μετεκλογικές τζάμπα μαγκιές».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για επισημοποίηση της τούμπας της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι ανακαλεί ή έστω αναστέλλει επ´ αόριστον εξαγγελίες για άμεση νομοθέτηση μέτρων, όπως αυτά για τις εκατό δόσεις ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015.

Θετικά κρίνει το Ποτάμι τα αποτελέσματα του Eurogroup

Θετική χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Ποτάμι τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ επισημαίνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και προβλέπει η συμφωνία και δεσμεύεται ότι θα την στηρίξει.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε από ότι φαίνεται τελικά τον δρόμο της λογικής, δρόμο που από την αρχή το Ποτάμι στήριξε. Είναι σημαντικό βέβαια να δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά από ότι φαίνεται το εφιαλτικό σενάριο ευτυχώς προς το παρόν απομακρύνθηκε. Η κοινωνία πρέπει να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της και η οικονομία σε ένα κλίμα ηρεμίας να πάρει μια ανάσα» σημειώνεται στη ανακοίνωση του Ποταμιού.

Σχετικά με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το Ποτάμι υπογραμμίζει: «Οι υπουργοί της να είναι όντως αποφασισμένοι να παρουσιάσουν επιτέλους τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να μην κρυφθούν πίσω από γενικόλογες υποσχέσεις σαν και αυτές που μοίραζαν αφειδώς προεκλογικά και οι περισσότεροι από αυτούς επανέλαβαν στις προγραμματικές τους δηλώσεις».

Επιφυλάσσεται τέλος να κρίνει από Δευτέρα τις κυβερνητικές επιλογές.

ΚΚΕ

«Ξεκάθαρη επέκταση του μνημονίου, με αυστηρή επιτήρηση, με αξιολόγηση από τους θεσμούς (τρόικα) και κυρίως με συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων», αποτελεί σύμφωνα με το ΚΚΕ η χθεσινή συμφωνία του Eurogroup.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

“Ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσουν, η συμφωνία της κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά ξεκάθαρη επέκταση του μνημονίου, με αυστηρή επιτήρηση, με αξιολόγηση από τους θεσμούς (τρόικα) και κυρίως με συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Η όποια αναθεώρηση του προγράμματος π.χ. χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να ενισχυθεί περαιτέρω η καπιταλιστική ανάκαμψη, δηλαδή η κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ για το λαό παραμένουν τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Γι’Α αυτό άλλωστε ακόμη και τα ψίχουλα που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, θα εξαρτώνται από τη συμφωνία με τους εταίρους και με την προϋπόθεση ότι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο λαός, που μάτωσε όλα αυτά τα χρόνια και ήλπιζε σε κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτεί, πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και της ανάκτησης των απωλειών. Μπορεί να τα καταφέρει βαδίζοντας στο δρόμο του αγώνα με στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση του πλούτου της χώρας.”

Δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

“Η χώρα βαδίζει πλέον σε νέα κατεύθυνση. Αυτό που δεν έγινε εδώ και πέντε χρόνια το έκανε η νέα ελληνική κυβέρνηση: διαπραγμάτευση με σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό.
Η αντίδραση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την κατανόησή μας. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά το μόνο που κατάφερε επί δυόμιση χρόνια ήταν να εφαρμόζει καταστροφικές πολιτικές της οποίες αποδεχόταν με παθητικότητα;
Ο άλλος εταίρος, της πάλαι ποτέ μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά, κ. Ευ. Βενιζέλος, αντιγράφει το λεξιλόγιο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών μιλώντας για «τζάμπα μαγκιές».
Είναι κατανοητό ότι θα χρειαστούν καιρό να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα ώστε να βοηθήσουν τη χώρα, αν όντως αυτό επιθυμούν.”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ