Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αναμένουν στο Μαξίμου το «πράσινο φως» από τους εταίρους

Βεβαιότητα ότι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να σταλεί αύριο στους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), θα ανάψει το «πράσινο φως» για την τετράμηνη παράταση-«γέφυρα», δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου, εκπέμποντας μαζικά μηνύματα αισιοδοξίας για την οριστική συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε χθεσινή του συνέντευξη, διεμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη και «σχεδόν έτοιμη» να παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς.

«Η παρούσα συμφωνία μας διευκολύνει να πούμε και να δηλώσουμε ευθαρσώς ότι έχουμε φύγει από το μνημόνιο. Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε μια φάση που θα αξιολογηθεί η λίστα η οποία θα συμφωνήσουμε με τους εταίρους τις επόμενες δύο τρεις ημέρες», ανέφερε ο κ. Παππάς και εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ευελιξίας με βάση την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη.

Αυτή είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση μέσω της λίστας πρέπει να πείσει ότι για τους επόμενους τέσσερις μήνες έως τον Ιούνιο, θα μπορεί να καλύψει τις απώλειες από μία σειρά μέτρα.

1.  Κατάργηση ΕΝΦΙΑ & Επαναφορά ΦΜΑΠ

– Κατάργηση ΕΝΦΙΑ σημαίνει 1 δις€ κενό που πρέπει κάπως να καλυφθεί

 2. Ρύθμιση χρεών μέσω 100 δόσεων:

–  Το σχέδιο προβλέπει 100 δόσεις

–  Διαγραφή έως και 50% οφειλών έως την 31/1/2013

– Προσδοκία έσοδα που δεν απέφεραν οι προηγούμενες ρυθμίσεις

– Δεν μπορεί να κατατεθεί μονομερώς σύμφωνα με την συμφωνία

3. Πάταξη φοροδιαφυγής & φοροαποφυγής

–  Οι δανειστές περιμένουν να δουν τα μέτρα για την φοροδιαφυγή

–   Πρέπει να αποδώσουν τάχιστα

 4. Προστασία Α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς

–  Πάει πιο πίσω η ρύθμιση αφού πρέπει να συμφωνηθεί με δανειστές

–  Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ισχύει ο Νόμος Κατσέλη

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία πρέπει να συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Σε ότι αφορά το Δημόσιο:

 5.  Δημόσιος τομέας

–  Η Κυβέρνηση έχει πει για 3.500 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων

–  Θα καλυφθούν με εξοικονομήσεις των υπουργείων (φέτος πρόβλεψη για πρόσληψη 1.500)

–  Αξιολόγηση από μηδενική βάση

 6. Αποκρατικοποιήσεις

– Ποιες θα προχωρήσουν και ποιες όχι

– Τι θα γίνει με τα αεροδρόμια που είναι «ώριμη» και άμεσα εκτελέσιμη (υπάρχει επενδυτής που προσφέρει 1,4δις€)

– Τι θα γίνει με ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, λιμάνια κλπ.

Η διαδικασία με τη λίστα

Τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί προκειμένου να κριθεί εάν επαρκεί ή όχι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει μέχρι τη Δευτέρα στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, περιέγραψε το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το πέρας του κυβερνητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις θα σταλεί στους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ ΚΑΙ ΔΝΤ), από τους οποίους και ουσιαστικά θα κριθεί εάν είναι επαρκής αφετηρία για να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης που ζητά η κυβέρνηση.  Εάν οι θεσμοί πουν «ναι», θα ακολουθήσει μία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και θα προχωρήσει η διαδικασία της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει νέο Eurogroup, μία πιθανότητα που ουσιαστικά απέκλεισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η διαδικασία είναι η εξής: εμείς θα στείλουμε τη λίστα, τον κατάλογο μέχρι τη Δευτέρα. Ο κατάλογος αυτός θα διαβαστεί από τους θεσμούς και εκείνοι θα αποφανθούν με ένα “ναι” ή ένα “όχι” σε ένα βασικό ερώτημα, αν είναι ένας ικανοποιητικός κατάλογος. Εάν πουν “ναι”, θα κάνουμε μία τηλεδιάσκεψη, στην οποία δεν θα υπάρξει κάποια ψηφοφορία στο Eurogroup, απλά θα ακούσουμε τις απόψεις της κ. Λαγκάρντ, του κ. Ντράγκι, του κ. Μοσκοβισί για αυτό τον κατάλογο», σημείωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών.

«Οπότε σε εκείνη την χρονική στιγμή αυτομάτως προχωράει η διαδικασία. Εάν είναι αρνητική η κρίση τους και πουν “όχι”, κάτι το οποίο πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει, τότε τύποις θα συγκληθεί νέο Eurogroup την επόμενη ημέρα δια ζώσης. Αλλά ας είμαστε θετικοί (…) ο κατάλογος αυτός θα κατατεθεί, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα εγκριθεί και ξεκινάμε μία νέα διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές από τις δύο πλευρές, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «όχι, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν θα χρειαστεί νέο Eurogroup, λέγοντας πως «είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το “ναι” από τους θεσμούς, δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία σταθεροποίησης της οικονομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ