Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Θέλουν μέτρα 3,5 δισ. εδώ και τώρα

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων, ως σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις λαμβάνεται το ύψος του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,5 δισ. μέτρα, εδώ και τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης οι θεσμοί κατέστησαν σαφές πως επιμένουν σε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, όπου το 1% θα προέρχεται από τη μείωση του αφορολόγητου και 1% από τη μείωση των συντάξεων. Ανάλογα με τις εκτιμήσεις των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενδεχομένως κάποια από τα μέτρα αυτά μπορεί να εφαρμοστούν και νωρίτερα.

Κυβερνητικά στελέχη άφηναν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο οι διαβουλεύσεις αυτής της φάσης να διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η Τρόικα έχει έρθει στην Αθήνα με αρχικό στόχο να αποχωρήσει στο τέλος της εβδομάδας. Βασικός στόχος είναι να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία (stuff level agreement) μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, αλλά από τη χθεσινή, πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων δεν φάνηκαν σημάδια προόδου καθώς όλη η μέρα πέρασε για να οριστεί η ατζέντα και να γίνει μια πρώτη συζήτηση για θέματα ενέργειας και αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν κατέληξε στο κλείσιμο κάποιων εκ των ανοικτών θεμάτων.

Αποστάσεις από τον Ευ. Τσακαλώτο

Σαφείς αποστάσεις από τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για κλείσιμο της αξιολόγησης στις 20 Μαρτίου, αλλά και για τερματισμό της λιτότητας, πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, παραδεχόμενος ότι στο επόμενο Eurogroup αναμένεται «προσωρινή» συμφωνία, αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε ασφυκτικό περιοριστικό πλαίσιο και χαρακτηρίζοντας «προβληματική» την προνομοθέτηση υφεσιακών μέτρων που επέβαλαν οι δανειστές.

Ενημερώνοντας χθες τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ο κ. Τσακαλώτος διαφοροποιήθηκε αισθητά από το αφήγημα του πρωθυπουργού για τη διαπραγμάτευση προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και δίνοντας λαβή στη Ν.Δ. να μιλήσει για «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα από τον υπουργό Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι στο επόμενο Eurogroup της 20ής Μαρτίου δεν αναμένεται τελική συμφωνία, αλλά μια αρχική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που θα αφορά το περιεχόμενο των μέτρων και των αντίμετρων εν όψει της τελικής συμφωνίας για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Θα κλείσει το SLA, θα κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα, για τα αντίμετρα. Και θα κλείσουν προσωρινά, αν δούμε τι θα είναι τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τι θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος στην αρμόδια επιτροπή.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου υπήρξε συμφωνία επί της «διαδικασίας», διαχωρίζοντας τη θέση του από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί πολιτικής συμφωνίας. «Δεν ξέρω ούτε εγώ πού θα είναι η τελική συμφωνία για όλα τα κομμάτια, για το SLA, για την ενέργεια, είτε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είτε για τα μέτρα, για τα αντίμετρα, τι θα είναι η δημοσιονομική πορεία μετά το 2018, τι θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Εγώ δεν έχω κάνει καμία δέσμευση στο Eurogroup. Έχω πει ότι “τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα”. Αν δεν το δω όλο το πακέτο, δεν θα υπάρξει ελληνική συμφωνία σε αυτό».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ